Přihlásit

Sváteční daňčí kýta s pečenými kaštany

1,2 kg daňčí kýty bez kosti (ořech), 400 g předvařených oloupaných jedlých kaštanů, 150 g anglické slaniny vcelku, 2 velké mrkve, 2 velké petržele, 1 velká šalotka, 200 ml suchého bílého vína, 2 lžíce slunečnicového oleje, lžíce másla, zvěřinový vývar, 3 bobkové listy, 5 zrnek nového koření, 5 jalovčinek, směs jemně mletého koření na zvěřinu, sůl

Sváteční daňčí kýta s pečenými kaštany Dalibor Pačes Sváteční daňčí kýta s pečenými kaštany

Odblaněnou daňčí kýtu prošpikujeme klínky anglické slaniny, osolíme, posypeme mletým zvěřinovým kořením, pevně ovážeme tenkým provázkem a odložíme stranou. Oloupanou kořenovou zeleninu nakrájíme na hrubší hranolky, oloupanou šalotku na měsíčky. V kastrolu rozehřejeme olej, připravenou kýtu na něm ze všech stran zprudka opečeme a odložíme stranou. Do kastrolu přidáme máslo, vsypeme kaštany, kořenovou zeleninu, šalotku a celé koření a orestujeme dozlatova. Vlijeme bílé víno a krátce restujeme, až se alkohol odpaří. Poté vrátíme opečenou zvěřinu, podlijeme vývarem a pod poklicí v troubě předehřáté na 180 °C zvolna pečeme doměkka, během pečení podle potřeby podléváme vývarem a přeléváme výpekem.
Sváteční daňčí kýtu s pečenými kaštany podáváme s bramborovou kaší.

Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.