Šťavnatá sekaná z divočáka s bylinkami
- Kategorie: Speciality ze zvěřiny
- Přidat nový komentář
700 g zvěřiny z divočáka bez kosti (krk, plec nebo ořez), 300 g libovějšího vepřového boku bez kosti a kůže, 100 slaniny, 2 žemle, 100 ml plnotučného mléka, 1 vejce a 1 žloutek, 1 šalotka, 1 větší stroužek česneku, hrst posekané kadeřavé petrželky, hrst posekaných čerstvých bylinek (saturejka a citronový tymián), citronový pepř, sůl
na potření: 1 rozšlehaný bílek
Žemle nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem a necháme mléko vsáknout. Zvěřinu, vepřový bok, slaninu, cibuli a česnek umeleme. Masovou směs vložíme do mísy a přidáme rozmělněné namočené žemle, vejce a žloutek, vsypeme petrželku a bylinky, okořeníme čerstvě mletým citronovým pepřem, osolíme a důkladně vymícháme. Vymíchanou masovou směs rozdělíme na dvě části, z každé rukama namočenýma ve studené vodě vytvarujeme šišku, vložíme do pekáčku, potřeme rozšlehaným bílkem, mírně podlijeme studenou vodou a v troubě předehřáté na 200 °C pečeme asi hodinu dozlatova. Podle potřeby během pečení mírně podlijeme.
Teplou sekanou nakrájenou na plátky podáváme s bramborovou kaší, vařenými bramborami nebo bramborovým salátem, studenou s chlebem a sterilovanou zeleninou.
Text, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes