Přihlásit

Srnčí kýta marinovaná s výhonky z borovice

1 kg srnčí kýty bez kosti, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce másla
na marinádu: 700 ml suchého červeného vína, 500 ml zvěřinového vývaru, 4 stonky řapíkatého celeru, 3 mrkve, 1 malý citron, hrst mladých výhonků z borovice, snítka čerstvého rozmarýnu a tymiánu, lžíce jalovčinek, špetka mletého muškátového oříšku a skořice, sůl
na dokončení: lžíce kukuřičného škrobu, třtinový cukr

Srnčí kýta marinovaná s výhonky z borovice Dalibor Pačes Srnčí kýta marinovaná s výhonky z borovice

Nejdříve si připravíme marinádu. Do hrnce vlijeme víno a vývar, přidáme nahrubo pokrájenou očištěnou zeleninu, bylinky, borovicové výhonky, jalovčinky, mleté koření a rozpůlený citron. Osolíme, promícháme, přivedeme k varu a krátce povaříme. Vyndáme půlky citronu a necháme zchladnout.
Odblaněnou srnčí kýtu pokrájíme na větší kostky, vložíme do zchladlé marinády a přes noc necháme marinovat v chladničce. Občas promícháme. Druhý den zvěřinu vyjmeme z marinády a důkladně osušíme. Vyjmeme též mrkev a řapíkatý celer, marinádu scedíme a odložíme stranou. V silnostěnném kastrolu vhodném do trouby rozehřejeme olej s máslem a osušené kostky zvěřiny zprudka ze všech stran osmahneme. Přidáme zeleninu z marinády, podlijeme marinádou a zakryté poklicí v troubě předehřáté na 200 °C pečeme doměkka. Kastrol s pečenou zvěřinou dáme na sporák, podle potřeby podlijeme vývarem nebo vodou, vlijeme škrob rozmíchaný se 2 lžícemi studené vody a krátce povaříme do zhoustnutí. Dochutíme solí a cukrem.
Marinovanou srnčí kýtu podáváme s karlovarským knedlíkem.

Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.