Přihlásit

Srnčí kuličky sumac v omáčce z granátového jablka

na sumac kuličky:
450 g mleté srnčí zvěřiny, 450 g mletého krůtího masa, 50 g jemných ovesných vloček, 1 červená cibule, 1 velké vejce, 2 lžíce nasekané koriandrové natě, 2 lžičky sušené máty, 1/2 lžičky koření sumac, špetka mletého nového koření a kajenského pepře, sůl; 3 lžíce olivového oleje
na omáčku z granátového jablka:
500 ml zvěřinového vývaru, 150 ml džusu z granátového jablka, semena granátového jablka z poloviny jednoho granátového jablka, 2 lžíce třtinového cukru, lžíce kukuřičného škrobu + 2 lžíce vody, 1/2 lžičky koření sumac, špetka chilli vloček, sůl; hrst nasekaných čerstvých listů máty

Srnčí kuličky sumac v omáčce z granátového jablka Dalibor Pačes

Do velké misky dáme mletou zvěřinu a krůtí maso, osolíme, přidáme ovesné vločky, nadrobno nakrájenou cibuli, vejce, nať koriandru a koření a důkladně vymícháme. Z masové směsi tvarujeme kuličky o velikosti většího vlašského ořechu a na 15 minut je vložíme do mrazničky, aby se zpevnily. Ve velké hluboké pánvi na středně vysokém ohni v horkém oleji osmahneme masové kuličky ze všech stan. Pak je vyjmeme z pánve a odložíme stranou.
Do pánve vlijeme zvěřinový vývar a džus z granátového jablka, vsypeme třtinový cukr a koření. Přivedeme k varu a zvolna vaříme, až omáčka začne mírně houstnout. Přidáme škrob rozmíchaný ve studené vodě, metličkou prošleháme a krátce povaříme do zhoustnutí. Nakonec vložíme odložené masové kuličky, polovinu semen granátového jablka a za občasného promíchání krátce povaříme. Omáčka by měla být středně hustá, sirupovitá. Podle potřeby dochutíme solí.
Podáváme posypané zbylými semeny granátového jablka a nasekanými čerstvými listy máty. Jako příloha se skvěle hodí těstoviny, například široké nudle.

Co je sumac
Sumac (též sumah, sumak, sumach, sumaq) je koření, které se získává z plodů škumpy koželužské (Rhus coriaria). Škumpa je keř, který planě roste ve vyšších nadmořských výškách přímořských oblastí, nevadí mu ani kamenité půdy či skály, dorůstá výšky 3 až 4 metry. Koření sumac jsou rozemleté plody (palice) škumpy. Má krvavě červenou barvu a výrazně kyselou chuť bez stopy hořkosti. S oblibou se využívá v turecké, arabské a libanonské kuchyni na kebab a šašlik, na bílá i tmavá masa, ryby, luštěniny, rýži či do salátů nebo jogurtu a na dušené pokrmy, marinády a dresinky, též do zeleninových pokrmů, výborně dochutí cizrnový hummus. Dodá jídlu svěžest a navíc krásně vypadá.

Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes

Poslední změna: 16.10.2022 20:56

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.