Přihlásit

Šípková harissa

250 g dužniny velkých plodů růže svraskalé, 4 kapie, 4 stroužky česneku, 2 chilli papričky, hrst čerstvých okvětních lístků růže svraskalé, 3 lžíce olivového oleje, 3 lžíce limetkové šťávy, 2 lžičky soli, lžička uzené papriky, lžička čerstvě podrceného římského kmínu, lžička čerstvě podrceného koriandru, špetka jemně mletého kardamomu

šípková harissa Dalibor Pačes šípková harissa

Plody růže svraskalé zbavíme stopek a zbytků okvětí, podélně je rozpůlíme a špičkou nožíku pečlivě odstraníme ochmýřené nažky; tak získáme dužninu potřebnou na harissu.
Šípkovou dužninu spolu s pokrájenými kapiemi a plátky oloupaného česneku a chilli papričky rozprostřeme na malý plech vyložený pečicím papírem, pokapeme olivovým olejem a v troubě předehřáté na 150 °C pečeme asi 30 minut. Po upečení necháme krátce zchladnout. Rozpečenou šípkovou dužninu, papriky, česnek a chilli papričky přesuneme do úzké vyšší nádoby, přidáme okvětní lístky, koření, limetkovou šťávu a sůl a tyčovým mixérem nahrubo rozmixujeme.
Část harissy použijeme na připravený recept. Zbytek vložíme do malých skleniček, pevně uzavřeme patentním víčkem a při 80 °C sterilujeme asi 20 minut. Poté skleničky asi na 10 minut obrátíme dnem vzhůru. Vychladlé skleničky s harissou skladujeme v chladnu a temnu.

Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.