Přihlásit

Ragú z divoké kachny s hříbky

4 porce

Stehna bez kůže a kosti, jatýrka a srdíčka ze dvou divokých kachen, 2 mrkve, 1 petržel, 1 malá šalotka, 5 menších nebo 2 větší smrkové hříbky, 200 ml červeného vína, 100 ml zvěřinového vývaru, 2 lžíce másla, 2 lžíce švestkových povidel, 2 lžíce strouhaného perníku, lžíce třtinového cukru, citronová šťáva, mleté zvěřinové koření, sůl

Ragú z divoké kachny s hříbky Dalibor Pačes

Očištěnou kořenovou zeleninu pokrájíme na větší kusy, šalotku nakrájíme nadrobno. Zvěřinu ze stehen a jatýrka též pokrájíme na větší kusy, srdíčka rozkrojíme napůl. V kastrolu se silným dnem rozpustíme lžíci másla, vhodíme pokrájenou kořenovou zeleninu a za stálého míchání orestujeme dozlatova. Ke konci restování přidáme nadrobno nakrájenou šalotku. Zasypeme třtinovým cukrem a necháme zkaramelizovat. Zkaramelizovanou zeleninu odhrneme do stran a na prostředku zprudka osmahneme pokrájenou zvěřinu a droby. Posypeme větší špetkou mletého zvěřinového koření, osolíme, promícháme, podlijeme červeným vínem a vývarem a pod poklicí zvolna dusíme doměkka. Podle potřeby mírně podlijeme vývarem. Mezitím na lžíci rozpuštěného másla orestujeme očištěné a na větší kusy pokrájené hříbky. Mírně osolíme a odložíme stranou. K měkké zvěřině přidáme orestované hříbky, švestková povidla a strouhaný perník, promícháme a jen krátce povaříme do zhoustnutí. Dochutíme citronovou šťávou, cukrem a solí.
Podáváme s krupicovými noky.

 

Krupicové noky z odpalovaného těsta
4 porce

400 ml plnotučného mléka, 200 g hrubé pšeničné krupice, 4 vejce, 4 lžíce másla, špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku, vrchovatá lžička soli

Do hrnce vlijeme mléko, osolíme a přivedeme k varu, vhodíme máslo a necháme ho rozpustit. Pak zvolna vsypeme krupici a za stálého míchání vařečkou odpalujeme, až se těsto nelepí na dno ani stěny a na dně hrnce se vytvoří bílý povlak. Za občasného promíchání necháme těsto vychladnout. Do vychladlého těsta postupně zapracujeme vejce. Nakonec přidáme muškátový oříšek a promícháme. Pomocí dvou lžic namočených v horké vodě tvarujeme noky. V několika várkách je zvolna vaříme ve vroucí osolené vodě asi 2 až 3 minuty, až vyplavou na hladinu. Uvařené noky děrovanou naběračkou opatrně vyjmeme z vody, necháme krátce vypářit a uchováme v teple.

Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes

Poslední změna: 26.09.2021 12:27

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.