Přihlásit

Prsa z divoké kachny s malinovou omáčkou

4 porce

prsa: prsní filety s kůží ze dvou mladých divokých kachen, 2 lžíce slunečnicového oleje, lžíce másla, lžička růžového pepře, hrubozrnná sůl
omáčka: 500 ml sladšího červeného vína, dvě hrsti čerstvých malin, lžíce másla, lžička růžového pepře, lžíce škrobové moučky, 2 lžíce vody, citronová šťáva, třtinový cukr, sůl

Prsa z divoké kachny s malinovou omáčkou Dalibor Pačes

Kůži na prsních filetech ostrým nožem nařízneme do mřížky, filety potřeme slunečnicovým olejem a na rozpálené suché pánvi je zprudka opečeme nejprve kůží dolu, poté je obrátíme a též opečeme (z každé strany 1,5 až 2 minuty). Do pánve přidáme máslo a čerstvě podrcený červený pepř, pánev nakloníme k jedné straně a rozpuštěným máslem s kořením opečené filety přelijeme. V teplé troubě necháme filety 5 minut odpočinout.
Na malinovou omáčku nalijeme do nerezového kastrůlku se silnějším dnem červené víno, vsypeme maliny a růžový pepř a za mírného varu zredukujeme asi o třetinu. Pak rozmixujeme tyčovým mixérem a vrátíme na sporák. Vlijeme škrobovou moučku rozmíchanou ve studené vodě a za stálého míchání povaříme do zhoustnutí. Nakonec vhodíme lžíci másla a již bez vaření promícháme, až se máslo rozpustí. Omáčku dochutíme citronovou šťávou, třtinovým cukrem a solí.
Kachní filety nakrájené na tenké plátky posypeme hrubozrnnou solí, podáváme je s malinovou omáčkou a bramborovými kroketami.

Bramborové krokety

400 g brambor uvařených ve slupce, 4 lžíce hrubé mouky, 2 lžíce škrobové moučky, 2 žloutky, lžíce másla, sůl
na obalení: hladká mouka, strouhanka, 2 velká vejce, 2 lžíce plnotučného mléka, sůl
slunečnicový olej na smažení

Vychladlé brambory nastrouháme najemno do mísy, přidáme mouku, škrob, žloutky a rozpuštěné vychladlé máslo, osolíme a rychle vypracujeme kompaktní těsto. Těsto rozdělíme napůl, z každé půlky vyválíme stejnoměrný pramen o průměru asi 3 až 4 cm, z pramenu krájíme válečky (velké krokety) o délce 5 až 6 cm. Krokety dáme do mrazničky ztuhnout, budou se lépe obalovat. Ztuhlé krokety obalíme v mouce, přebytečnou mouku zlehka oklepeme, dále je protáhneme vejci rozšlehanými s mlékem a špetkou soli a nakonec je obalíme ve strouhance. Krok s vejci a strouhankou ještě jednou zopakujeme. Obalené krokety smažíme ve vyšší vrstvě oleje ze všech stran dozlatova.

Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes

 

 

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.