Přihlásit

Pirohy s mletou zvěřinou a žampiony

těsto: 300 g polohrubé mouky, 200 ml smetany na vaření, 80 g másla, 1/2 sáčku prášku do pečiva, sůl
náplň: 250 g mleté zvěřiny z mladého kusu (může být směs více druhů), 150 g žampionů, 1šalotka, 1 žloutek, hrstka zelené natě (petrželka, jarní cibulka), 2 lžíce slunečnicového oleje, směs mletého koření na zvěřinu, sůl; 1 vejce na potření

Pirohy s mletou zvěřinou a žampiony Dalibor Pačes

Na pracovní plochu vsypeme směs mouky a prášku do pečiva, osolíme, poklademe plátky másla a zalijeme smetanou. Nejdříve nožem se širokou čepelí a poté rukama vypracujeme kompaktní vláčné těsto, které zabalíme do mikrotenové fólie a necháme v chladničce asi 45 minut odležet. Mezitím si připravíme náplň do pirohů. Do mísy dáme mletou zvěřinu, přidáme nadrobno nakrájenou šalotku, žampiony a zelenou nať, žloutek, osolíme a okořeníme a dobře promícháme. V pánvi rozehřejeme olej a zvěřinovou směs na něm opékáme, až se začnou tvořit hrudky. Necháme zchladnout. Z odleželého těsta vyválíme tenký plát, z něj vykrajujeme kruhové placky o průměru 10 cm. Polovinu okraje placek potřeme rozšlehaným vejcem, na polovinu placky s potřeným okrajem dáme lžičku zvěřinové náplně, zakryjeme druhou polovinou placky, prsty smáčkneme a vytvarujeme ozdobný okraj. Pirohy klademe na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a v troubě předehřáté na 200 °C pečeme dozlatova asi 25 minut.
Teplé pirohy podáváme s avokádovým dipem.

 

Avokádový dip

2 zralá avokáda, 2 limetky, 2 stroužky česneku, 1 zelená chilli paprička Serrano nebo Chalapeňo, svazeček čerstvé natě koriandru, 4 lžíce olivového oleje, 1/2 lžičky mletého římského kmínu, sůl

Do vysoké úzké nádoby dáme pokrájenou dužninu z avokáda, prolisovaný česnek, nadrobno nakrájenou papričku a koriandrovou nať, zalijeme olivovým olejem a šťávou z jedné a půl limetky, osolíme a okořeníme mletým římským kmínem. Tyčovým mixérem rozmělníme na hladký dip. Dochutíme solí a limetkovou šťávou. Dip uchováváme v chladničce, díky limetkové šťávě si krásnou svěží zelenou barvu uchová i déle než 24 hodin.

Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.