Bažantí vývar se strouhankovými knedlíčky
- Kategorie: Speciality ze zvěřiny
- Přidat nový komentář
vývar: stehna a skelet z bažanta s kůží, 2 mrkve, 1 petržel, kousek celeru, 1 cibule, 2 bobkové listy, 5 jalovčinek, lžička celého pepře, sůl
knedlíčky: 150 g strouhanky, 150 ml mléka, 2 lžíce másla, 2 lžíce nasekané plocholisté petrželky, 1 žloutek, 1/2 lžičky soli, špetka mletého zvěřinového koření a muškátového květu
Z kuchyňsky opracovaného bažanta vyřízneme prsní filety, které použijeme na jiný recept, a zbytek (stehna a skelet) vložíme do hrnce. Přidáme očištěnou kořenovou zeleninu (1 mrkev, 1 petržel a kousek celeru), celou cibuli i se slupkou, celé koření, osolíme, zalijeme 1,5 l studené vody a uvaříme doměkka. Vývar scedíme a podle potřeby dochutíme, uvařenou zvěřinu obereme z kostí.
Zvlášť na páře uvaříme do poloměkka 1 očištěnou mrkev vcelku, pak ji nakrájíme na hranolky.
V misce utřeme do pěny změklé máslo se žloutkem, kořením a solí. Vsypeme strouhanku a najemno nasekanou petrželovou nať, zalijeme mlékem a vymícháme kompaktní pevné těsto. Z něj v dlaních tvoříme knedlíčky o průměru 3 cm, které vložíme do vroucí vody a 5 minut povaříme. Uvařené knedlíčky vyjmeme děrovanou naběračkou a uchováme v teple.
Polévku servírujeme tak, že do hlubokého talíře nalijeme čistý horký vývar, přidáme 3 knedlíčky, několik kousků uvařené zvěřiny, 3 až 4 hranolky z mrkve vařené na páře a ozdobíme lístky plocholisté petrželky.
Rady a tipy
* Na chutný bažantí vývar se lépe hodí bažantí slepice než kohout. V žádném případě nesmíme zbavovat bažanta kůže, připravili bychom se tak o jemná tuková očka na vývaru.
* Silný vývar docílíme, když budeme bažanta „táhnout“ na mírném plameni několik hodin. Pokud však tento potřebný čas nemáme, dobře nám poslouží tlakový hrnec. Pak postačí vařit jen 1 až 1,5 hodiny.
* Při obírání uvařené zvěřiny dejte bedlivý pozor na velmi ostré úlomky kostí a též na broky, tyto se rozhodně nesmějí ocitnout na talíři.
Text, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes