Přihlásit

Ovčín nepustošili vlci, ale toulaví psi (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Strání - Chovatelům na československém pomezí přibyly starosti. Na ovčín ve Strání zaútočila na konci minulého týdne smečka toulavých psů. Zardousila čtyři ovce a devět jehňat. Další dvě desítky ovcí našli majitelé zkrvavené, s tržnými ranami.
 "Psi se dostali nad ránem do ohradníku na pastvinu. Naštěstí stádo nebylo přímo v ovčíně, jinak by se asi většina ze tří stovek zvířat v panice ušlapala," řekla spolumajitelka chovatelské stanice Vlasta Baránková. Na ovce měla zaútočit trojice menších psů. "Nejspíš se dovnitř podhrabali. Než jsme je zahnali, nadělali pořádnou spoušť. Několik ovcí a jehňat jsme museli utratit," dodala Baránková. "Něco podobného tady léta nepamatujeme," řekl místostarosta Strání Antonín Zámečník. Ve Strání se domnívali, že ovčín napadli vlci. Jiří Němec, vedoucí Správy Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty, to ale vyvrátil. "Vlka můžeme stoprocentně vyloučit. V Bílých Karpatech se téměř nevyskytuje. Navíc je to plaché zvíře, které po sobě nezanechá téměř žádné stopy," prohlásil.
 Událost vyšetřuje také policie. Škoda na uhynulých ovcích a jehňatech dosáhla třiceti tisíc korun.
 "Majitel psů je zatím neznámý," řekla uherskohradišťská policejní mluvčí Jitka Zámečníková.
 Spolumajitelka ovčína si iluze o náhradě škody nedělá. "Můžete si zvířata pojistit proti nemocem či živelní pohromě. Na nebezpečí útoku zdivočelých psů vám ale nikdo pojistku nedá," řekla Vlasta Baránková. Strání už upozornilo na případ myslivecká sdružení v okolí. Psí smečka může ohrozit také zvěř v okolních lesích.

Regionální mutace Mladá fronta DNES - jihovýchodní Morava

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.