Přihlásit

Jeseničtí myslivci vypouštěli koroptve (Opavský a hlučínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jeseník nad Odrou
Pět desítek malých koroptví polních ve středu vypustili do přírody členové Mysliveckého sdružení Hubert Jeseník nad Odrou. Tento silně ohrožený druh se snaží zachovat již deset let. "Chceme tím dokázat, že myslivci nevraždí nevinná zvířátka, ale také vypouštějí druh, který se neloví a lovit nebude," poznamenal předseda sdružení Miroslav Jurčák a dodal, že bez vypouštění by koroptev nebyla ani na kritickém minimu, proto jich každoročně padesát pošlou do přírody. Koroptve čeká nejnáročnějších čtrnáct dní, kdy jim hrozí velké nebezpečí zejména ze strany predátorů. Často jich nepřežije až 70 procent. "Pro letošek jsme vyhlášeni jako oblast chovů, takže můžeme jinak chráněné predátory lovit," upozornil Jurčák. Koroptev stojí 350 korun, dvěma sty přispívá stát prostřednictvím kraje. I proto byli při vypouštění přítomni jeho zástupci, kteří posoudí, zda příjemce dodržel podmínky. Přestože jeseničtí myslivci každoročně investují do koroptví tisíce korun, hodlají v tom pokračovat. "Chceme, aby stav byl takový, aby už se vypouštět nemuselo," uvedl Jurčák a zároveň připomněl, že pro to musí být také uzpůsobená krajina. "Asi největší podíl na špatném stavu koroptve má devastace krajiny zemědělci, kteří ji upravují jen kvůli zisku dotací," uzavřel Jurčák.

Foto - VYPOUŠTĚNÍ KOROPTVÍ. Miroslav Jurčák drží v ruce malou koroptev polní před vypuštěním. Foto - Deník/Ivan Pavelek

(ipa)

Vyšlo také v: Bruntálský a krnovský deník, Frýdecko-místecký a třinecký deník, Havířovský deník, Karvinský deník, Moravskoslezský deník, Novojičínský deník

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.