Přihlásit

Pytláci se myslivcům u soudů jen smějí (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivecké spolky: za rozvojem pytláctví stojí snadná dostupnost zbraní. Zvěř střílí organizované skupiny

Zlín - Policisté ve Zlínském kraji letos zaznamenali deset případů trestného činu pytláctví. Myslivci ale hovoří o mnohem vyšších číslech. Na řadu případů se totiž podle nich buď vůbec nepřijde nebo se nehlásí. Pytláctví je navíc zákonodárci a soudy málo trestáno.
 "I když někoho chytneme při činu, právníci je z toho vysekají," řekl předseda Okresního mysliveckého spolku Zlín František Libosvár. "Pytláctví se trestá od dob feudalismu. Teď se nám ale pytláci u soudů vysmívají. Tvrdím, že rozvoji pytláctví pomohl boom volnějšího vydávání zbrojních průkazů, který nastal v 90. letech." Podle Jana Buksy, jednatele Okresního mysliveckého spolku Kroměříž, jsou případy končící u soudu jen špičkou ledovce.
 "Na spoustu věcí se ani nepřijde. Často pytlačí organizované partie, které přijedou autem, střelí, seberou zvíře a odjedou. Netrvá to déle než dvě až tři minuty," řekl Buksa.
Pytlákům, kteří ulovenou zvěř často prodávají hotelům a restauracím, hrozí peněžité tresty a maximálně dvouleté vězení. Pokud zvěř usmrtí obzvláště trýznivým způsobem, vystavují se přísnější sazbě od šesti měsíců do pěti let.
 Pokutou ve výši 15 a 30 tisíc korun skončila před třemi lety u kroměřížského okresního soudu například výprava za zvěří v podání majitele a zaměstnance pohřební služby. Muži tehdy podle obžaloby usmrtili srny brokovnicí, zvířata navíc umírala delší dobu. Pachatelé srny ukládali v pohřebním voze do hygienických vaků určených k přepravě mrtvých lidí.
Až do učebnice myslivosti se podle předsedy zlínských myslivců dostala událost stará asi pět let. "Tehdy jsme nalezli vyvrženou srnu se dvěma srnčaty krátce před narozením. Jsou to velice smutné věci," řekl Libosvár. Podobný případ zaznamenali i zlínští policisté před dvěma lety v Ludkovicích. "Srnec uvízl v křoví, kde jej pytlák poté ubil palicí," řekla mluvčí zlínské policie Jana Bartíková.
 Policisté ve Zlínském kraji zaznamenali předloni 15 a loni 11 trestných činů. Do statistiky pytláctví je však započítán i nelegální lov ryb.
 Poslední dva případy se staly na Zlínsku a Kroměřížsku. V katastru obce Bezměrov neznámý pachatel zabil srnu. Kůži a některé části těla si odnesl, torzo nechal na místě. Dvaasedmdesátiletý člen mysliveckého sdružení pak policistům ze Slavičína tvrdil, že asi dva roky starého srnce zastřelil omylem. Policie na pytláka přišla při běžné silniční kontrole.

***

"Pytláctví se trestalo od dob feudalismu. Teď, když někoho chytneme při činu, tak ho právníci vysekají." František Libosvár, myslivec ze Zlína

"Často pytlačí organizované partie, které přijedou autem, střelí, seberou zvíře a odjedou. Trvá to tři minuty." Jan Buksa, myslivec z Kroměříže

Regionální mutace Mladá fronta DNES - jihovýchodní Morava

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.