Přihlásit

Myslivci se setkali na zasněženém Hostýně (Kroměřížský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hostýn
Na tři a půl tisíce myslivců z celého Česka, ale i Slovenska se sešlo v sobotu na čerstvě zasněženém Svatém Hostýně. U příležitosti devátého ročníku Svatohubertské pouti tu všichni oslavili svátek patrona myslivců - sv. Huberta. Bazilika byla podle pořadatelů plná. "Tato pouť je poslední na Svatém Hostýně. Ta dnešní víceméně slouží také k zahájení lovecké sezony. Bazilika dokáže pojmout čtyři tisíce lidí. Až na pár volných míst byla plná," informoval pořadatel Josef Dostál a přiblížil doprovodný program Svatohubertské pouti. "Hlavním bodem byla samozřejmě mše. Poté následovala přehlídka činnosti myslivců, jejich tradic či ukázky výcviku psů," jmenoval Dostál. Při ceremoniálu se také letos poprvé předvedli pernatí dravci, se kterými na poutní místo přijeli sokolníci působící při ostravské zoologické zahradě. "Sokolnictvím se zabýváme profesionálně. Neděláme žádnou klasickou ukázku, ale spíše historickou show, abychom lidi pobavili a zábavnou formou jim přiblížili dravé ptáky," vysvětlil sokolník Jean van Coppenoll. "Předváděli jsme tu orla, sokoly, jestřáby, káňata i sovy," dodal krotitel. Už popáté přijel na pouť také čtyřiapadesátiletý Vilém Školoud z Přerova. "Jsem myslivec a považuji za svou čest a etiku, zúčastnit se takové významné akce," svěřil se.

Foto - PERNATÍ DRAVCI. Ukázku výcviku dravých ptáků přijeli u příležitosti Svatohubertské pouti na Svatém Hostýně předvést sokolníci až z Ostravy.

Foto - Deník/Jarmila Kuncová

JARMILA KUNCOVÁ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.