Přihlásit

Divočáci si troufají až do obce (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Černá zvěř hledá potravu, při svých nájezdech devastuje zahrady v Želízích

Želízy
Trávníky, které vypadají jako zorané pole. Tak poničené nacházejí někteří obyvatelé Želíz své zahrady, na kterých řádila divoká prasata. Ta už poničila desítky pozemků. Zvířata stále častěji vyrážejí až do středu obce.
 Odbor životního prostředí mělnické radnice proto povolil odlov černé zvěře na nehonebních pozemcích.
 Divočáci také po setmění nebo nad ránem už několik lidí vyděsili a u několika domů rozryli zahrady a zničili úrodu. Obyvatelé proto požadují větší odstřel divočáků. "Paseku máme totálně rozrytou, prasata nezastavilo ani pletivo," uvedla Radka Koláčná ze Želíz. Před domem mají potok, kam chodí černá zvěř z nedalekého lesa pravidelně pít. "Máme psa, který prasata odhání, takže to není až tolik zdevastované. Jiní sousedi jsou na tom ještě hůř," poznamenala a doplnila, že se ale v noci moc nevyspí. Labrador totiž celé noci proštěká. "Hlídá u díry v plotě, kterou tam divočáci pravidelně hrabou. Máme je tady denně," doplnil Jaroslav Koláčný. Nyní požaduje po uživateli honitby razantnější a rychlejší řešení.
 Prasata se stahují do vesnice několik let, letošní podzim se ale dostala až do samého centra a způsobila mnohem větší škody. "Letos je to extrémní," sdělil starosta Želíz Tomáš Bastl.
 Zvířata se podle referenta myslivosti odboru životního prostředí mělnického radnice Františka Kabelky vydávají za potravou. "Hledají různé larvy, žížaly, hlemýždě nebo myši. Také jim v lese chybí klid, na podzim se tam pohybuje hodně lidí," uvedl Kabelka.
 Odbor životního prostředí povolil odstřel divočáků na nehonebních pozemcích, tedy v obci, kde to jinak zákon o myslivosti přísně zakazuje. Na území obce a blíže než 200 metrů od domů se střílet nesmí. Radnice rozhodla o odstřelu ve správním řízení, když na úřad přišla žádost obce a 14 obyvatel o povolení lovu na nehonebních pozemcích. "Lovemprasat byl pověřen držitel a uživatel honitby Liběchov, v jejímž obvodu se poškozené nehonební pozemky nacházejí. Přislíbil také, že bude pravidelně procházet mokřady kolem Liběchovky a vyhánět černou zvěř pomocí honců a loveckých psů," uvedl František Kabelka.
 Podle zákona o myslivosti není uživatel honitby povinen uhradit škody za rozryté zahrady. "Postižitelný v tomto případě není nikdo. Záleží na obou stranách, zda provedou veškerá možná opatření, aby se v budoucnu divočáci na pozemky nedostali," upozornil Kabelka.
 Podle něj je nutné bránit se před divočáky pořádným oplocením. "Samotné pletivo nestačí. Pokud není po celé délce pevně ukotveno k zemi, prasata je snadno nadzvednou," řekl.

***

"Máme psa, který prasata odhání, takže to není až tolik zdevastované. Jiní sousedi jsou na tom ještě hůř."

obyvatelka Želíz Radka Koláčná

Regionální mutace Mladá fronta DNES - Střední čechy (jih)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.