Přihlásit

Míříte do lesů? Buďte ve střehu, začínají hony (Hranický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Přerovsko
Pokud se v těchto dnech chystáte do přírody, měli byste být ve střehu. Na Přerovsku začíná tradiční období honů. Podle myslivců, kteří mohou od listopadu zamířit také na zajíce, by se lidé měli místům, kde probíhají odlovy, raději velkou oklikou vyhnout. "Návštěvníci, kteří v přírodě zpozorují hon, by se měli od tohoto místa vzdálit. Jednak zde totiž mohou narušit celý průběh honu, ale v horším případě mohou přijít také k úrazu. Proto je nutné těmto nepříjemnostem předejít, a to tak, že návštěvník dotčenou lokalitu okamžitě opustí," informoval Marek Herman z odboru zemědělství Magistrátu v Přerově. Podle něho se v současné době může lovit z drobné zvěře kachna, bažant, srna a srnče, a od začátku listopadu také zajíc polní. "Zajíci se do konce roku zpravidla loví, v lednu pak probíhá jejich odchyt za účelem zazvěřování honiteb, kde zajíc chybí," informoval Herman. Jak dále upřesnil, naplánováno je letos na území působnosti přerovského magistrátu kolem 150 honů v 35 honitbách. "Je to přibližně stejný počet jako v loňském roce. Naplánované množství termínů společných honů vychází každoročně ze sčítání zvěře, které probíhá vždy v letním období," doplnil Herman.

Ve stopách myslivců se vydají i policisté

Ve stopách myslivců se vydají policisté. Na první zátahy se muži zákona chystají už o nadcházejícím víkendu. "Hony si policisté vybírají namátkově a průběžně," sdělila mluvčí přerovských policistů Michaela Sedláčková. Jejich pozornosti neunikne stav zbraní, ale ani doklady potřebné k lovu, a zaměří se také na kontrolu konzumace alkoholu u všech přítomných na honu. "Tyto kontroly chápeme, a proto je akceptujeme, včetně dechových zkoušek. My však takové nešvary, jako je požívání alkoholu v době honu, netolerujeme už dlouhodobě, proto se u nás tento problém nevyskytuje," svěřil se Stanislav Hejník, předseda Mysliveckého spolku Stará Ves. Jeho členové letos plánují dvě společné vycházky za zvěří a dva slavnostní hony. "Jeden se bude konat v listopadu a druhý v prosinci," doplnil myslivec Hejník. Policisté na místě honu kontaktují nejdříve vedoucího akce, kterým bývá zpravidla myslivecký hospodař. "Potom se provádí samotná kontrola všech účastníků. Ti musí mít u sebe několik platných dokladů. Mezi ně patří zbrojní průkaz, lovecký lístek, průkaz zbraně, pojištění, a u cizinců je to i evropský zbrojní pas. Všichni účastníci honu projdou také dechovou zkouškou na zjištění přítomnosti alkoholu," upřesnila mluvčí Sedláčková. Podle myslivců je bažantů letos dostatek, ale počty zajíců jsou nejisté. "Není jich teď tolik vidět. Vyrušují je zemědělské práce na polích. Jsou lokality, kde je jejich výskyt vyšší, a místa, kde je nelze takřka zpozorovat," doplnil myslivec Hejník.

Foto - Zajíce polního mohou myslivci lovit od 1. listopadu.

Ilustrační Foto - Českomoravská myslivecká jednota

DAGMAR ROZKOŠNÁ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.