Přihlásit

V regionu se přemnožili divočáci (Prostějovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Prostějov
Divočáci na Prostějovsku se přemnožili. V lesích je jich více než dvakrát tolik než v minulém roce. Myslivci tak musí odlovit mnohem více kusů než obvykle. Pokud by to neudělali, černá zvěř by způsobila velké škody zemědělcům. Ty už v těchto dnech v některých oblastech regionu činí až několik desítek tisíc korun.
"Letos jsme zaznamenali padesáti až šedesátiprocentní nárůst černé zvěře. Je to díky mírné zimě. Bachyně měly velké přírůstky a protože nemrzlo, většina mláďat přežila," potvrdil referent z úseku státní správy lesů a myslivosti odboru životního prostředí prostějovského městského úřadu Pavel Tesařík. Nejvíce škod divočáci napáchali na kukuřičných polích.
"Už teď se ztráty vyšplhaly na desítky tisíc korun. Prasata poničila hlavně kukuřici. Jak je na tom řepka zjistíme, až na jaře," řekl předseda hospodářského družstva v Určicích Josef Cetkovský. Podle něj se zemědělci proti divočákům nemají jak bránit. "Jsme prakticky bezmocní. Nefungují už ani pachové bariéry, tak nám nezbývá nic jiného, než apelovat na myslivce," dodal Cetkovský.
Nejvíce divočáků je v honitbách kolem Krumsína, Určic, Myslejovic, na Drahanské vrchovině a také v Plumlově.
Myslivci se jich snaží co nejvíce odlovit. "Snažíme se, aby prasata zemědělcům působila co nejmenší škody. Naše úsilí nám ale trochu hatí zákon o myslivosti, který zakazuje lovit na čekané dvě stě metrů po obou stranách hranic honitby. To znamená, že na čtyř set metrovém úseku, kde se nachází hodně zvěře, můžeme lovit pouze při obchůzce. Pravděpodobnost, že tak prase ulovíme, je několikanásobně nižší než na čekané," uvedl plumlovský místostarosta a myslivec Václav Chytráček.
Se zvýšeným odstřelem černé zvěře počítají ve většině honiteb na Olomoucku.

"Jsme bezmocní. Nefungují už ani pachové bariéry, tak nám nezbývá nic jiného, než apelovat na myslivce."
Josef Cetkovský, HD Určice

KATEŘINA SLOUKOVÁ

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.