Přihlásit

Svátek má Hubert (Hradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V občanském i ve světovém církevním kalendáři se dnes nachází Hubert. Původně germánské jméno Hug(u)- beraht znamená, že jeho nositel je "duchaplným člověkem".
Jméno patří rovněž oblíbenému světci - Hubertovi z Maastrichtu, Tongernu a Lutychu, který je patronem myslivců a lesníků. Jako patron lovců začal být uctíván v Belgii, poté v Nizozemsku a v Německu. K nám byl zaveden jeho kult koncem 17. století německou šlechtou, zvláště Františkem Antonínem hrabětem Šporkem, jehož lze považovat za zakladatele myslivecké etiky v Evropě. Své pojetí myslivosti zvýraznil, když 3. listopadu 1695 v Lysé nad Labem založil Řád svatého Huberta, nejstarší mysliveckou organizaci ve střední Evropě. Jako svého ochránce uctívají svatéto Huberta řezníci, kožešníci, soustružníci, slévači, optici a matematici. V českém církevním kalendáři je připomínán Martin de Porres.

Vyšlo také v: Chrudimský deník

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.