Přihlásit

V Květné na Rudou armádu jen tak nezapomenou (Svitavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Květná
Od odsunu ruských vojáků z Květné uplynulo sedmnáct let. I přes velký úklid lidé v lesích nacházejí odpadky po Rudé armádě.
"Rusové nás trápili jedenadvacet let. Za tu dobu stihli z lesů udělat smetiště. Velkou část nepořádku jsme již odvezli. Přesto se stane, že například houbaři naleznou staré obaly od plynových masek nebo různé vojenské konzervy," popisuje postupnou obnovu lesů starosta Petr Škvařil.

Hrozili kulometem

Na nežádoucí přítomnost Rudé armády v obci vzpomíná místní obyvatelka Anna Švecová. Do Květné často jezdila za příbuznými. Společně chodili do okolních lesů na borůvky. Stejně tak i v roce 1969. Se švagrovou, jejím manželem a třemi dětmi se dostali do blízkosti vojenské posádky. "Asi po půl hodině k nám přišli dva sovětští vojáci a ptali se nás, proč vlastně sbíráme borůvky. Odpověděli jsme jim a chvíli s nimi konverzovali. Najednou se objevil jejich nadřízený. Řekl nám, že zde nemáme co dělat. Odpověděla jsem, že je to naše země a oni jsou okupanti. Rozčílil se, namířil na nás samopal a s odjištěnou zbraní vyvedl z lesa," přibližuje hrůzný zážitek Anna Švecová. Čtyřiašedesátiletá důchodkyně již šestnáctým rokem bydlí v jednom z domků právě po sovětské armádě poblíž železniční stanice.
V obci tehdy panoval strach. Nikdo se do lesa neodvážil. "Rusové stříleli po všem, co se hýbalo. Dokonce myslivcům na vlastní honitbě vojáci zabavovali zbraně, pro které pak majitelé jezdili až do Svitav. Navíc každý takový případ se šetřil na politické úrovni," popisuje starosta Petr Škvařil nadřazené chování okupantů.
Svědectví Anny Švecové včera zaznamenal také moderátor Českého rozhlasu Pardubice Filip Novotný. Ve vesnici natáčel pořad Posvícení.

VLADISLAV STEINBAUER

Foto - RUDÁ ARMÁDA znepříjemňovala život také Anně Švecové z Květné. Na návštěvu lesa nikdy nezapomene.

Foto - Deník/Vladislav Steinbauer

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.