Přihlásit

Srážka se srnou? Jako trefit zeď, tvrdí automechanik (Slovácké noviny - týdeník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Slovácko
Srážka s divokým prasetem na silnici nedaleko Bystřice pod Lopeníkem a dvě vozidlem usmrcené srny u Boršic. To je varování pro řidiče, že nastalo období, kdy se mohou na vozovce často setkat se zvěří. Srážka nemusí vždy končit smrtí, škody na autě však jdou do desetitisíců pravidelně.
První nehoda se stala v pondělí odpoledne, kdy vběhla řidiči přijíždějícímu do Boršic pod kola srna. Střet nepřežila. Řidič zraněn nebyl. Vznikla mu však škoda na vozidle ve výši patnácti tisíc korun. "Druhý případ se stal jen kilometr od tohoto místa. Při jízdě v opačném směru vběhla bezprostředně před vozidlo řidičce opět srna. K usmrcení zvířete však nedošlo, protože na místě nebylo nalezeno tělo," uvedl mluvčí hradišťské policie Jaroslav Krejčíř.
Srážka se zvěří si sice většinou lidský život nevyžádá, způsobí ale značné poškození vozidla. "Když řidič srazí srnu, je to jako kdyby naboural do betonové zdi. Škody na autě pak stoupají do řádu desítek tisíc korun," tvrdí majitel autoopravny ve Starém Městě Petr Králík.
Divoké prase zase vběhlo v úterý pod kola řidiči nákladního vozidla mezi obcemi Starý Hrozenkov a Bystřice pod Lopeníkem. "Do jízdní dráhy náklaďáku vběhlo několik kusů těchto zvířat. Jedno z nich bylo na místě usmrceno. Na vozidle vznikla škoda ve výši dvaadvaceti tisíc korun," poznamenal Krejčíř.
Podle myslivce Ivana Mařáka z Mysliveckého spolku Kostelany je přecházení zvěře přes silnici v tomto období zcela běžné. "Nejhorší je, když u cesty roste kukuřice nebo řepka. Tam se srny drží. Navíc se pohybují ve skupinkách, takže když řidič vidí jednu srnu, měl by počítat s tím, že mu pod kola může vběhnout další," vysvětlil Mařák s tím, že jen v Kostelanech jsou dva úseky na silnicích, kde takové srážky velmi často hrozí. Proto řidiče varuje, aby na místech, kde jsou u silnice keře nebo remízky, raději snížili rychlost. Zvířata budou totiž hledat potravu až do konce zimy.

TEREZA BIČANOVÁ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.