Přihlásit

Čtyřkolky hrají lidem na nervy (Českokrumlovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Českokrumlovsko
Nechtěnými svědky divokých jízd čtyřkolkářů jsou obyvatelé z Černice u Velešína. "Je to hrůza!" zlobí se stejně jako mnozí další Martin Dušek z malé obce. "Vždy čtyři až pět čtyřkolek jezdí kdovíkde. Lesem, kolem potoka, bahnem. Ty není šance dohonit!" zdůrazňuje.
"Jezdí, kudy je napadne. Dokonce i po lesních cestách. A na návsi nám ještě výsměšně kynou," přitakala starostka Mojného, kam Černice patří, Jana Zoufalá. "Policie ví dobře, kdo to je, ale stejně s tím nic nezmůže," dodala.
Čtyřkolky jsou čím dál populárnější a jezdci si chtějí důkladně vyzkoušet, co tato terénní vozítka dovedou. "Je to výborná věc. Při jízdě na čtyřkolce si člověk skvěle vyčistí hlavu. Čtyřkolka nemá řazení, stačí jenom přidávat plyn," řekl Pavel Kundrát z Českého Krumlova, který se svou čtyřkolkou jezdí po silnicích, loukách i třeba po cyklostezkách.
"Pro některé lidi jsme blázni. Ale stejní jako blázni na motorkách, blázni sedící u vody, nebo blázni, kteří chodí na houby. Mně zase lezou na nervy cyklisti, kteří jezdí po silnici, ačkoliv vedle mají cyklostezku. A když jezdí cyklisti po silnici, proč bych já nemohl jezdit po cyklostezce?" ptá se.
Motorkáři mají ale také jinou možnost, kde se na čtyřkolkách vyřádit. Speciální areály, kde najdou terény všeho druhu. "Po hodině jízdy v našem čtyřhektarovém areálu v Opalicích budou úplně vyřízení," ubezpečuje majitel půjčovny čtyřkolek Karel Myslivec.
"Dráhu pro čtyřkolky, kde jezdci najdou všechno, jsem udělal právě proto, abych zabránil problémům. S klienty jezdím buď po cestách, kde je to povolené, nebo je beru do areálu. Můj otec má také les a nemáme rádi, když v něm někdo rajtuje," zdůraznil. Jezdí-li po poli, může policie zasáhnout, když dostane oznámení od majitele pozemku. "Pravda je, že čtyřkolkáři jsou mobilnější než my," uznal šéf dopravního inspektorátu českokrumlovské policie Lubomír Veselý.

ZUZANA KYSELOVÁ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.