Přihlásit

Boj o vlka v Beskydech (ČT 1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Moderátor
Vlci, kteří byli v Čechách více než před stoletím vybiti, se vracejí. Dnes v Beskydech žije a loví pravděpodobně několik smeček. V hlubokých lesích mají nezvyklý doprovod - vlčí hlídky, které vznikly na jejich obranu, protože návrat šelem nevyhovuje každému. Hledat vlky se vydal Jáchym Topol.

Miro Kutal, Vlčí hlídky, Hnutí DUHA:
My tady jako chodíme vlastně celou zimu, monitorujeme ten terén a zaznamenáváme tady veškerý pohyb těch šelem. Vidět vlka nebo rysa na vlastní oči, to je nesmírně vzácná příležitost, takže všechny ty důkazy o výskytu šelem máme prostě ze stop. Takže hlavní, kvůli čemu tady ti dobrovolníci jsou, aby hledali stopy, trus, případně škrábance na stromech a další pobytové znaky. V Beskydech odhadujeme takových 15 až 20 vlků, dvě až tři smečky zhruba.

Leoš Košťál, občanské sdružení Beskydčan:
Hledali jsme ten způsob samozřejmě s ochranáři, to znamená se Správou Chráněné krajinné oblasti Beskydy, ale samozřejmě i s Ministerstvem životního prostředí, protože vlk byla šelma zákonem chráněná, ale oni všichni jako měli, jak bych to řekl, takové legislativní nástroje, které říkaly: "Jasně, vlk je chráněn, a tím pádem vše je ošetřeno, nikdo ho nemůže lovit." Nicméně jako v terénu ten lov probíhal. No, a tak jsme prostě vymysleli ten způsob, že nelze jinak než prakticky zasáhnout proti tomu lovu. A vymysleli jsme Vlčí hlídky.

Autor
Takže že by tě někdo zastřelil, to se vůbec nebojíš?

Miro Kutal, Vlčí hlídky, Hnutí DUHA:
Nemám z toho strach.

Milan Kováč, Vlčí hlídka:
Děláme to rádi a máme důvody, proč to chceme dělat. A to riziko... Ke všemu patří nějaké riziko.

Miro Kutal, Vlčí hlídky, Hnutí DUHA:
Tak já na vlčí hlídky jezdím asi pět let a ten prvotní impuls vlastně bylo to, že jsem se dozvěděl, že tady vlci pytlačí i rysové, takže jsem se rozhodl sám proti tomu něco udělat, nějaké ty výsledky tady jsou, našli jsme několik... a ten počet od té doby za těch posledních devět let se teda zatím snižuje, takže je vidět, že to má nějaký praktický výsledek. Ty důvody, proč nějací pytláci ty šelmy střílejí, můžeme jenom dohadovat. Zčásti je to touha po trofeji zřejmě, zčásti nenávist, vlastně obava z konkurence o tu samou zvěř a myslím si, že tohle je záležitost menší části myslivců. Většina z nich, se domnívám, už pochopila ten význam velkých šelem a ty velké šelmy chrání. Bohužel část z nich to nepochopila, ti ostatní, to je na tom to nejsmutnější, to tolerují a dosud jediný pytlák nebyl u nás usvědčen.

Jan Olšák, bývalý ředitel lesnického učiliště v Bílé, myslivec:
Nedejbože vlk, protože tady jsme měli zkušenosti s vlky, byla to smečka zdivočelých vlků, ti tady nemají vůbec co dělat, vždyť útočí na ovečky, které byly v těsné blízkosti jako obydlí. Měli jsme obavy, že napadnou děti. V té době způsobili šílené škody - milion a tři sta tisíc škod nebo sto třicet tisíc škod na ovečkách, na domácím zvířectvu.

Milan Kováč, Vlčí hlídka:
Je to pytláctví a vychází především asi z těch mysliveckých řad, protože vlastně ulovit vlka nebo rysa pro člověka, který nezná ten terén, je téměř nemožné. To musí být člověk, který zná ten revír a pravidelně tam chodí. A pak vlastně je schopen tu zvěř odlovit. Takže se jedná většinou teda o myslivce.

Leoš Košťál, občanské sdružení Beskydčan:
Je skupina myslivců, která jako ty vlky nesnáší a snášet nikdy nebude, protože je vidí jako své konkurenty a bude se s nimi chtít vypořádat, kdykoliv je potká.

Autor
No, a kdyby vy jste šel po lese s flintou a tam běžel divoký vlk?

Jan Olšák, bývalý ředitel lesnického učiliště v Bílé, myslivec:
No, tak ho nestřelím pochopitelně. Já ctím zákon jako takový, je to zakázané, jednou není povolený tato zvěř k lovu, tak bohužel. Podívejte se, když jste vzpomenul vlčí hlídky a oni tvrdí, že tady je plno vlků, spousta vlků všude. Víte, jací to jsou vlci? Já znám osobně jednoho, jmenuje se Kazan, je to irský setr, má větší stopu a měl ho hajný tady kolega, který s ním chodil po lese a Kazan běhal, když v blátě otiskl stopu, zrovna se potkal s vlčí hlídkou, která tvrdila - máme stopu vlka.

Autor
Takže řekl byste, že v Beskydech teďka vlastně vlci nejsou?

Jan Olšák, bývalý ředitel lesnického učiliště v Bílé, myslivec:
V této oblasti doufám, že ne. A když se objeví nějaký migrující vlk ze slovenské strany, tak on jenom přetáhne, případně zjistí teritorium, ověří si možnosti života vlastně a naštěstí jde dál. Netvrdím, že vlk tu nikdy nebyl. Mohl tu taky být. Jenomže ten vývoj té civilizované krajiny už dneska vůbec nedává možnost, aby tady běžně žil.

Dana Bartošová, zooložka CHKO Beskydy:
Na tomto místě vidíme čerstvé vlčí stopy. Prošel tu vlk zřejmě dneska v noci. Ty stopy jsou úplně typické. Byl to asi trošku větší vlk, protože ta stopa měří určitě kolem těch devíti, desíti centimetrů.

Autor
Co je to za stopu? Co byste řekl, je to za stopu? Vidíte to tam takhle?

Jan Olšák, bývalý ředitel lesnického učiliště v Bílé, myslivec:
Jo, jo. Vlčí stopa by měla mít dvanáct až třináct centimetrů délku, což toto vypadá, že asi může být. Je to úzká stopa, dlouhá u vlka.

Neuveden:
Teď v lese jsem to vyfotil.

Jan Olšák, bývalý ředitel lesnického učiliště v Bílé, myslivec:
Víte, co tu projde lidí s různýma čoklama a tak?

Dana Bartošová, zooložka CHKO Beskydy:
Tady je zbytek ovce, kterou vlci roztrhali před několika týdny. Ještě možná před 14 dny, tady byla celá kostra. Teď už tu zůstalo jenom pár kostí a trochu vlny. Když se tady vlci v roce 1994 poprvé objevili, začali dělat velké škody na ovcích, které si chovatelé nedostatečně chránili. Toho vlci rádi využili, byli to v tom roce 94, 95, aspoň se to říkalo, že je to kolem tři sta ovcí. Teď ovšem ty škody, když to vezmeme v porovnání k úhynům ovcí třeba nebo ke ztrátám ovcí takovou cestou třeba parazitů nebo nemocí, tak ty škody jsou zanedbatelné.

Jana Kocůrková, chovatelka ovcí:
Ano, u každého stáda máme zhruba dva psy, ale když je jako problém, že tam teda ti vlci už jsou, víme, že už tam někde jsou, tam to můžeme dát tři, čtyři podle situace prostě. Celkem těch psů máme vlastně deset.

Jan Kocůrek, chovatel ovcí:
Když pánbůh stvořil tu přírodu, dal tam i toho vlka. A ten vlk tu má právo žít a ne aby ho člověk vymazal, aby ho vymazal z přírody.

Moderátor
Tak to byla poslední reportáž dnešního pořadu. Těším se na shledanou příští týden.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.