Přihlásit

Povoleno. Kormorány střílejte (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Úředníci vyslyšeli prosby dalších rybářů a souhlasili s odstřelem chráněných ptáků. Ochranáři jsou proti

Střední Morava
Chránění kormoráni se mohou střílet na více místech Olomouckého kraje než vloni. Nově získali povolení od krajského úřadu například rybáři v Lošticích. Jen letos způsobily nájezdy kormoránů rybářům na střední Moravě statisícové škody. Ryby loví v hejnech tak, že jen těžko některá unikne. Olomoucký krajský úřad proto znovu povolil jejich odstřel. Úředníci argumentují tím, že jsou tito chránění ptáci přemnoženi a likvidují rybí násady. Zatímco rybáři povolení nadšeně vítají, s rozhodnutím nesouhlasí ornitologové.
 "Povolení k odstřelu kormoránů má několik rybářských organizací v kraji. Nově jsme jej vystavovali například rybářům v Lošticích," řekla Renata Švecová-Honzáková, vedoucí oddělení ochrany přírody olomouckého krajského úřadu.
 Podle ní tyto ptáky mohou střílet také rybáři nebo myslivci na Přerovsku či Tovačovsku. Povolení mají však také v Hustopečích nad Bečvou. V těchto oblastech platí i pro sportovní rybářství. "Povolení získává každá organizace na jinak dlouhou dobu. Nejdéle však do března 2009," doplnil vedoucí krajského odboru životního prostředí Josef Veselský. Rozhodnutí krajských úředníků rybáři vítají. "Kormoráni u nás na Lošticku zkonzumují nejméně 60 kilo ryb denně. Navíc ryby zabíjejí i pro zábavu. Máme s tím velký problém. Situaci podrobně monitorujeme, takže to můžeme doložit," říká jednatel Českého rybářského svazu v Lošticích Vlastislav Heidereich. To potvrzuje i Lubomír Hužvík z přerovské pobočky rybářského svazu. "Na podzim je v rybnících takzvaná obsádka pro příští rok, která je proti kormoránům téměř bezbranná. Navíc v tuto dobu bývá nižší stav vody. Jsme z toho špatní," uvedl.
 Ornitologové a ochránci přírody jsou však opačného názoru a tvrdí, že by se tito ptáci střílet neměli. "Preferujeme plašení. V menších rybnících jako v Oseku na Přerovsku stačí, když tam člověk projde a ptáky tak hned vyplaší," míní místopředseda Moravského ornitologického spolku v Přerově Jiří Šafránek. Podle jeho kolegy Adolfa Goebela zabíjení kormoránů problém neřeší. "Střelbou se jen rozptýlí na větší území. Za pár dní navíc voda zamrzne, kormoráni se odstěhují, a bude po problému," je přesvědčený Goebel. Moravský ornitologický spolek se proti rozhodnutí kraje ale odvolávat nebude.
 Kormorán patří do příbuzenstva pelikánů, fregatek či terejů. Kvůli své potravní specializaci jej lidé odedávna pronásledovali a hubili. Teprve poté, co začaly kormorány chránit zákony, se jejich počet zase zvýšil.

Regionální mutace Mladá fronta Dnes - střední Morava

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.