Přihlásit

Šejkové žasli ve stánku uherskobrodské zbrojovky (Slovácké noviny - týdeník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Abu Dhabi, Uherský Brod
Obrovský zájem o prezentované exponáty zbraní a obdiv uměleckého zpracování rytin ze strany veřejnosti i představitelů významných královských rodin, taková byla premiérová účast České zbrojovky Uherský Brod na veletrhu loveckých zbraní a jejich příslušenství ADIHEX 2007 v Abu Dhabi ve Spojených arabských emirátech (UAE).
"Jedná se o jediný podobný veletrh v oblasti zemí Perského zálivu, který je navíc výjimečný tím, že je zároveň veletrhem prodejním. Prodej zbraní pro civilní osoby je v Emirátech povolen pouze jednou za rok, a to právě na ADIHEXu. Proto se stal za dobu své existence výkladní skříní všech firem nabízejících své zboží v oblasti loveckých zbraní, jejich příslušenství a jezdectví," poznamenal Jiří Škrabal, který zbrojovku ze Slovácka v Perském zálivu zastupoval. Tímto veletrhem podle něj brodský výrobce zbraní razantně vstoupil na trh Spojených arabských emirátů. "Prodali jsme prakticky všechno zboží, které jsme s sebou přivezli," upozornil Škrabal.
Zástupci České zbrojovky přivezli na veletrh průřez celým svým sortimentem dlouhých i krátkých ručních palných zbraní. "Naším prodejním šlágrem se stala malorážka ZKM452 v celopažbovém provedení a nový model Super Match s dvanácti drážkami v hlavni, vynikající svojí přesností a tradiční brodskou precizností zpracování. V oblasti krátkých ručních palných zbraní nás překvapila velká znalost a popularita tradičního modelu CZ 75 B," podotkl obchodník a dodal, že zcela specifickou skupinu tvořili šejkové - osobnosti z královských rodin.
Ti projevili vysoký smysl pro umělecké zpracování pistolí z jihovýchodní Moravy s rukopisem dvorního rytce České zbrojovky Reného Ondry. "Například katarský velvyslanec v UAE jich nakoupil celkem pět. Všichni si z našeho stánku odnesli nejen zmíněné umělecky ztvárněné ryté pistole, ale také celou kolekci dlouhých zbraní," upřesnil Škrabal. To je podle něj výrazem uznání kvality a atraktivity výrobků České zbrojovky.
Pro rytce Ondru to byla vůbec první návštěva arabského veletrhu. "Zúčastnil jsem se ho proto, abych se bezprostředně seznámil s arabskou klientelou. Musím se přiznat, že zatímco evropský vyznavač myslivosti či americký lovec jsou spíše konzervativními zákazníky, arabští klienti si libují v ryzím zlatě a drahokamy osázených zbraních. Pro nás možná trochu nepochopitelně tomu říkají tradiční zdobení," řekl rytec.

PAVEL BOHUN

Foto - ZÁJEM. Syn Šejka MAYED BIN MOHD BIN RASHID AL MAKTOOM (v černém) z dubajské královské rodiny si prohlíží zbraně.
Foto Jiří Škrabal

Další fotografie na www.slovacky.denik.cz/arabie

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.