Přihlásit

Stavy dravých ptáků se zvyšují (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V kraji se objevují i neobvyklé druhy, jako orel mořský či sup bělohlavý

Jihlava - Dravým ptákům se na Vysočině v poslední době daří o něco lépe než dřív. Podle ochránců přírody se jejich stavy pomalu zvyšují.
 V kraji se objevují i neobvyklé druhy - stále častěji bývá pozorován orel mořský, na skládce odpadků u Jihlavy se na sklonku letošního léta na nějaký čas usídlil i exotický sup bělohlavý. "Zatoulal se asi ze Španělska nebo Chorvatska," řekl Miloslav Bartoš z jihlavské organizace Českého svazu ochránců přírody (ČSOP). "Můžeme očekávat, že se u nás taková návštěva objeví čím dál častěji," míní Bartoš.
 Supové, kteří se živí mršinami, se začali víc toulat po Evropě i proto, že ve Španělsku již padlá dobytčata nemohou zůstat ležet na pastvě, chovatelé je musí odklízet.
 Jihlavská ČSOP dnes uspořádala pro veřejnost v jihlavské zoo Den sov a dravců. "Dravec do přírody patří. Byly doby, že se střílelo všechno, co mělo zahnutý zobák. To se teď zlepšilo," konstatoval Bartoš. Zastřelení nebo otrávení draví ptáci se ale nacházejí stále - některým myslivcům se nelíbí, že uloví i zajíce, koroptev nebo srnčí mládě.
 Mezi nejrozšířenější druhy dravců na Vysočině patří káňata a poštolky, v městských parcích žijí krahujci. Káňata sedávají i na stromech u silnic, protože požírají přejetá zvířata; likvidují i hraboše.
 Na Jihlavsku pro ně ochránci v posledních letech postavili desítky takzvaných berliček, což jsou asi dva metry vysoké tyče ve tvaru písmene T. "Dravec se tam usadí, má pěkný rozhled. Odchytá spoustu myší," řekl Bartoš. Podle jeho zkušeností se farmářům víc vyplatí dát na pole takovou tyč pro káně, než ničit přemnožené hlodavce jedem.

Foto popis: Nad krajem občas přeletí i orel mořský
Foto Autor - Foto - ARCHIV MF DNES

Regionální mutace Mladá fronta DNES - Českomoravská vrchovina

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.