Přihlásit

Myslivci prosí návštěvníky lesa: Buďte ke zvěři ohleduplní (Pelhřimovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jihlava
Brzký příchod zimy není šokem pouze pro řidiče, ale také pro lesní zvěř. Srnky, zajíce i bažanty je třeba začít přikrmovat.
"I když je nízká vrstva sněhu a zvířata si velkou část potravy vyhrabou, přikrmujeme," přiznal Jan Jonáš, předseda Okresního mysliveckého spolku Jihlava.
Více než potravu ale potřebují zvířata v tomto období klid. "Nestává se, že by kus uhynul hladem, větší ztráty každoročně zaviní běžkaři, pejskaři a jezdci na koních," uvedl myslivec Jonáš. "Zesláblou zvěř neustálé rušení vysílí a unavené zvíře pak snadno prochladne," popsal.
Běžkařům i ostatním návštěvníkům lesa myslivci doporučují držet se vyznačených stezek, projetých stop a luk podél silnic. "Tam zvěř nechodí a nic jí tudíž nehrozí," vysvětlil Jan Jonáš.
Také snaha o pomoc může někdy špatně dopadnout. "Pokud chce někdo zvířátkům přilepšit, rozhodně by to měl konzultovat s myslivcem," míní mluvčí Českomoravské myslivecké jednoty Jiří Šilha.

MARTINA DAVIDOVÁ

Foto - U KRMELIŠTĚ. Úhyn lesní zvěře mají během zimního období na svědomí i běžkaři nebo jezdci na koních.
Foto - Deník/Martina Davidová

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.