Přihlásit

Slováci to chtějí drzým medvědům spočítat (Hospodářské noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Stále častěji se mezi Slováky ozývají hlasy, že medvědi se přemnožili, jsou čím dál nebezpečnější, a je proto třeba jejich počet regulovat. Ministerstvo životního prostředí se ale rozhodlo, že nejdříve zjistí, kolik medvědů na Slovensku opravdu žije.

"Přímo sčítáním bych to nenazval. Počty nikdy nebudou přesné. Ve spolupráci se Státní ochranou přírody, myslivci i dobrovolníky chceme vypracovat studii, která stav medvědí populace zpřesní," řekl HN mluvčí resortu Petr Višváder. Odhady ministerstva se pohybují od 700 do 800 kusů.

Medvěd je na Slovensku chráněný, a proto jeho stavy utěšeně stoupají. Statistiky uvádějí, že v roce 1932 hrozilo slovenským huňáčům vyhynutí. V minulosti řešilo ministerstvo agresivní jedince povoleným odstřelem. Od roku 1962 bylo usmrceno přes 1100 medvědů.

Zkažení a přemnožení

Podle myslivců ale odstřely nic neřeší. Solventních zájemců o tuto trofej je prý čím dál méně. A podmínky lovu jsou údajně tak přísné, že skolení šelmy téměř vylučují. Za ulovení medvěda musí zájemce zaplatit přes sto tisíc korun, ale to není ta nejvážnější překážka - huňáči si zvykli hodovat na odpadcích v blízkosti lidských obydlí a rostlinnou návnadou pohrdají.

Každoročně tak stoupá počet napadených lidí. V některých obcích, hotelech či dětských táborech drží po celou sezonu myslivci hlídky.

"Regulovaný lov rozhodně není jediným řešením. Sčítání, které chceme vykonat, bude na Slovensku unikátní. Zjistíme nejen, jak migrují, ale i jejich příbuzenské vztahy," vysvětlil další záměry náměstek ministra životního prostředí Jaroslav Jaduš.

Nestřílet, vystěhovat!

"Pokud se prokáže, že je medvěd přemnožen, uděláme vše pro to, abychom ho mohli nabídnout jiným zemím unie. Jsem přesvědčen, že tam, kde mají podstav a v přírodě jim tento přirozený predátor chybí, naši nabídku přijmou," uvedl Jaduš. Vývoz medvědů do jiných zemí považuje za nejlepší možné řešení, protože se tím zamezí odstřelu chráněných zvířat.

Ke zjišťování počtu medvědů pomohou Slovensku prostředky z evropských fondů.

Nápad s medvědím exportem není nový. Slovensko se už pokoušelo dodat šelmu evropským zoologickým zahradám prostřednictvím ZOO v Bojnicích. Ta už má medvědů víc než dost, protože do ní putuje většina odchycených šelem, které nějakým způsobem ohrožovaly lidi. Ohlas byl ale téměř nulový. "Bohužel, o medvěda karpatského není zájem. Ale věřím, že například země, kde vyhynul, přijmou nabídku s nadšením," tvrdí Jaduš.

Ochránci přírody ale nejsou navrhovaným řešením nadšeni. Tvrdí, že nabízet medvědy jako vývozní artikl je nesmysl. V zemích, kde už dlouho nežije, by se podle nich nemusel adaptovat.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.