Přihlásit

Žatec: kormoráni se moc nestřílejí (Žatecký a lounský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Žatecko
Možnost střílet chráněné kormorány podél Ohře mezi Nechranicemi a Žatcem rybáři příliš nevyužívají. Jimi najatí myslivci letos u řeky zastřelili dva tyto ptáky, vloni žádného. Přitom podle výjimky, kterou rybářům udělil krajský úřad, jich mohou zastřelit ročně až třicet. Rybáři si stěžují na tyto ptáky velké asi jako husa, že během zimy, kdy do ČR přilétají ze severu Evropy, decimují ryby v Ohři. "Kormorán denně sežere kolem půl kilogramu ryb. Objeví- li se na řece hejno desítek až stovek kormoránů, jsou následky na rybí populaci výrazné. Ptáci navíc svým zobákem další ryby poraní a ty později hynou," vysvětlil Zdeněk Beldík, hospodář žatecké organizace Českého rybářského svazu. "Do řeky mezi Žatcem a čínovským jezem vysazujeme ročně tisíce ryb a ty se stávají jen velmi drahým krmením pro kormorána. V případě Ohře se nám už delší dobu nedaří tento revír zarybnit," dodal.

Podle rybářů se během zimy v okolí Ohře vyskytuje až několik set kormoránů, pracovníci Agentury ochrany přírody jich ale při sčítání během dvou zim za sebou napočítali ani ne dvě desítky. Přesto dostali rybáři vloni výjimku ze zákona. "Rybáři mají povolení střílet kormorány na řece Ohři mezi Žatcem a Nechranickou přehradou do konce roku 2008, a to v době od začátku října do konce února. Každoročně mohou střelit maximálně 30 kusů," sdělil Miroslav Kořen z Krajského úřadu Ústeckého kraje. Vlastní odstřel pak musí provádět myslivci z dotčených honiteb, které si rybáři najmou. "Vloni nám nebyl žádný zastřelený kormorán předložen nebo nahlášen, letos jen dva," uvedl včera žatecký veterinář Břetislav Frýba.

PETR KINŠT

[V L T A V A+P N P R E S S+L A B E]

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.