Přihlásit

Mzdy rostou, ale zdaleka ne všem (Valašský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha
Průměrná hrubá měsíční mzda vystoupala ve 3. čtvrtletí na 21 470 korun. Byla tak o 7,6 procenta vyšší než ve stejném období loni. Znamená to, že průměrný obyvatel Česka měl v peněžence o 1517 korun více než před rokem. Data včera zveřejnil Český statistický úřad. Jako každý průměr ovšem ani tato čísla nevypovídají o tom, jak si skutečně stál každý občan. Více než dvě třetiny lidí totiž berou mzdu nižší než průměr a také její růst byl v různých oblastech hospodářství odlišný.

Největší růst v zemědělství

Například nejvyšší růst vykázalo zemědělství, myslivost, lesnictví, a to o 9,4 procenta, nejméně, jen o 2,1 procenta vzrostly mzdy pracovníkům v rybolovu a chovu ryb. "Pro někoho je možná překvapivé, že nejrychleji rostly mzdy v zemědělství, zejména ve světle nikdy nekončící bitvy mezi zemědělci, potravinářskými firmami a obchodními řetězci. Jenže vysvětlení je jednoduché - společná zemědělská politika EU," vysvětlil David Marek z Patria Finance. Do vstupu České republiky do unie v květnu 2004 rostly výdělky zemědělců pomaleji než ve zbytku ekonomiky. "Od vstupu roste průměrná mzda v zemědělství průměrným tempem 7,8 procenta, průměrná mzda v české ekonomice za stejnou dobu rostla průměrně o 6,4 procenta," doplnil.

Prohlubují se rozdíly

Statistika ukazuje, že se dále prohlubují rozdíly mezi nejlépe a nejhůře placenými profesemi. Nejvíce si v Česku při srovnání odvětví bez ohledu na počet zaměstnanců vydělají pracovníci v letecké dopravě. Jejich průměrná mzda byla 56 848 korun, 4,8krát vyšší než mzda nejnižší, již dostávají lidé ve výrobě oděvů, zpracování a barvení kožešin - 11 724 korun. V letectví se zaměstnanci mohli radovat z průměrné mzdy o 12,9 procenta vyšší než loni, čili téměř o 6,5 tisíce korun. Nejhůře placení textiláci dostali přidáno 6,5 procenta, zhruba 700 korun.

"Růst mezd žene nahoru dobrá výkonnost ekonomiky, ale stále více i nedostatek volných pracovníků na trhu práce," uvedl David Navrátil z České spořitelny. Podle Heleny Horské z Raiffeisenbank pak kromě rybářství růst bez problémů pokrývá zvýšenou inflaci.

Peněženky se plní

"Zaměstnancům se rychleji plní peněženky a jejich spotřeba roste. Letošní růst ekonomiky se také díky spotřebě přiblíží šesti procentům," uvedla Horská a odhadla, že Česko letos čeká nejvyšší růst. "Růst kupní síly obyvatel se letos pravděpodobně přiblíží hranici pěti procent. Růst reálných mezd tak dosáhne čtyřletého maxima," doplnila. Více než sedmiprocentní zvýšení mezd za poslední rok však je již na hraně únosné pro řadu podniků. "Meziroční srovnání mezd ukazuje, že mzdy rostou zhruba o procento rychleji, než by bylo pro naši ekonomiku zdravé. Směrodatné je porovnání reálné mzdy, která za uplynulých dvanáct měsíců vzrostla o pět procent, a lze se domnívat, že se na tomto růstu již stihl odrazit nedostatek pracovních sil," varoval prezident Hospodářské komory ČR Jaromír Drábek.

JANA SCHILLINGOVÁ

Vyšlo také v: Hranický deník, Kroměřížský deník, Olomoucký deník, Prostějovský deník, Přerovský deník, Slovácký deník, Šumperský a jesenický deník, Zlínský deník

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.