Přihlásit

Rysí hlídky vyrazí opět do lesů (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Skupinky speciálně vyškolených dobrovolných spolupracovníků Hnutí Duha letos v zimě znovu vyrazí do terénu na Šumavě, kde se vyskytují ohrožení rysi. Hlídky mají za úkol zastrašit pytláky, kteří vzácné šelmy systematicky střílejí.
 "Hlavní sezóna práce rysích hlídek probíhá vždy od podzimu do jara, kdy jsou šelmy ilegálním lovem nejvíce ohroženy. Účastní se jich desítky lidí z jihu Čech i ze vzdálenějších míst republiky. Úvodní školení pro nové účastníky, které zahajuje už čtvrtou sezónu rysích hlídek, proběhne už tento víkend ve Volarech. Sjede se tam více než třicet dobrovolníků, kteří se rozhodli pomoci s ochranou vzácných šelem," řekl ve čtvrtek Právu vedoucí programu Lesy Hnutí Duha Jaromír Bláha.
 Ilegální lov je hlavní překážkou obnovení populací ohrožených rysů. Odborníci přitom poukazují na to, že viditelná přítomnost většího počtu lidí, kteří v horách případné pytláctví sledují, pomůže zvířata chránit. Hlídky zároveň získávají důležité údaje o výskytu šelem.

Hlídky chrání ohrožené šelmy

Podobné hlídky, které už osmým rokem pořádá Duha s místními organizacemi v Beskydech, pomáhají chránit ohrožené šelmy, získávají podrobné informace o jejich pohybu v horách a zničily řadu nástrah políčených na vlky. Šumavské hlídky se tradičně zaměří na prostor mezi Volary, Prachaticemi a Českým Krumlovem.
Podle ekologů je šíření šelem důležité pro udržení únosné výše populací spárkaté zvěře. Přemnožení jeleni a srnci totiž spásáním stromků poškozují především listnaté či smíšené lesy. Ale ze čtrnácti rysů, které správa šumavského národního parku označila vysílačkou, bylo patrně už osm zastřeleno. Počet ilegálních odstřelů se za posledních dvacet let odhaduje na více než 500 kusů.
 "Ilegální lov představuje vážnou překážku přežití vzácných rysů. Viditelná přítomnost hlídek pomůže pytláky od střelby odradit. Předchozí ročníky projektu na Šumavě měly velký úspěch. Zájemci, kteří mohou pracovat podle svých možností, třeba jen pár dní, dostávají speciální odborné školení o šelmách i o práci v terénu, včetně stopování a odlévání stop," řekl Bláha.

Regionální mutace Právo - jižní Čechy

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.