Přihlásit

Poslanci si o víkendu zastříleli v Lánech (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Být myslivcem a současně vlivným politikem může mít své výhody. Jednou z nich je možnost zastřílet si ve výjimečné lánské oboře, která patří prezidentské kanceláři. Takovou šanci mají vybraní myslivci-politici každý rok.
 Na uplynulou sobotu dostal pozvánku na lov bažantů např. předseda sněmovního zemědělského výboru Jiří Papež (ODS), jeho místopředseda Ladislav Skopal (ČSSD) a šéf hospodářského výboru Oldřich Vojíř z ODS.
 Ačkoli se v parlamentních kuloárech hovoří o tom, že společný lov v lánské oboře je vždy také vhodnou příležitostí k tomu, jak probrat důležitá politická témata, šéf prezidentské kanceláře Jiří Weigl to rezolutně popírá.

Weigl: Nejde o politiku

"To není o politice, to je myslivecká záležitost," řekl včera Právu ke spekulacím, podle kterých pozváním na lov a následným společným posezením v chatě Amálie mohli spolupracovníci prezidenta Václava Klause sondovat situaci před únorovou prezidentskou volbou. Weigl tvrdí, že v oboře jsou pořádány komerční lovy pro různé firmy. On sám každoročně zve některé poslance, o kterých ví, že jsou vášnivými myslivci. "Žádné lovení hlasů," ohradil se však Weigl proti spekulacím. Někteří bývalí politici-myslivci, kteří v minulosti pozvánku na lov do lánské obory dostali, přesto tvrdí, že politika stranou nikdy nezůstala.

Hašek: Měly se lovit hlasy

"Podle mě se neměly lovit ani husy, ani kačeny, ani bažanti, ale prezidentské hlasy," řekl včera Právu šéf poslanecké frakce soc. dem. a stínový ministr zemědělství Michal Hašek. Ten pozvání nedostal. Lovecký lístek, což je podmínkou pro případné pozvání do Lán, Hašek nevlastní.
 Sobotního lovu se nakonec neúčastnil ani Skopal, který se - jak potvrdil Právu - omluvil. Zastříleli si tak Papež s Vojířem. "Bylo nás zhruba osm až deset lidí, řadu z nich vůbec neznám," řekl Právu Papež s tím, že na lovu v Lánech byl poprvé. Dodal, že pokud si někdo chtěl zastřeleného bažanta vzít, musel zaplatit. Podle ceníku, který má Lesní správa Lány na internetu, je cena za "střelený kus" 14 eur (zhruba 400 korun), organizační poplatek za každého hosta a den pak činí 30 eur (840 korun). Lesní správa Lány je totiž příspěvková organizace, která může vydělávat. Proto si v oboře lze v určitých případech lov objednat a zaplatit.

Mimořádné zážitky

"Od roku 1921 spravuje oboru v Lánech Kancelář prezidenta republiky. Mezi čtyřiceti českými oborami má zcela výjimečné postavení. Rozlehlá obora začala sloužit reprezentační myslivosti domácích státníků, politiků i jejich hostů. V omezeném množství lze v této výjimečné lokalitě lovit i poplatkově," píše se na webových stránkách Lán.
 Podle nich současná podoba prezidentské bažantnice splňuje veškeré náročné podmínky, které jsou požadovány při společných lovech.
 Také zázemí, sestávající z prostorného altánu pro občerstvení, v průběhu honu a zejména stylová historická chata Amálie podtrhují - jak se píše na internetu - důstojný rámec mimořádných loveckých zážitků. V bažantnici se vypouští ročně 10 000 kusů bažantí zvěře a lov je organizován v 6 až 10 honech.
 V Lánech si lze také zastřílet na jeleny, srnce, daňky, muflony a černou zvěr.

Foto popis: Na lov do lánské obory se fotografové nedostali. V rohu ilustračního snímku jsou střelci Oldřich Vojíř, Ladislav Skopal a Jiří Papež.
Foto Autor - Ilustrační foto ČTK

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.