Přihlásit

Archeologové našli kosti skotu a nečekaně i zvěře (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

České Budějovice
Po několika letech se konečně znovu otevřou Masné krámy. Jejich nová podoba nabídne návštěvníkům nerezové tanky s měděnou patinou na kroužkovaný ležák, nábytek nebo dveře z dubového dřeva a výčepní pult jako dominantu střední části pivnice. Než se ale do práce pustili stavbaři, vydali se do Masných krámů na začátku léta archeologové. "Masné krámy byly vždy místem, kde se obchodovalo s masem, byla tam i porážka," říká k minulosti známé pivnice Zuzana Thomová, archeoložka Jihočeského muzea. Až na konci 19. století se řeznické provozy přestěhovaly na nová městská jatka a jednotlivé krámky byly rozprodány. Z toho také vzešla dodnes komplikovaná majetková struktura vlastníků pivnice. Za několik staletí se v pivnici nastřádal zajímavý archeologický materiál. Nejstarší keramické střepy lze datovat do 13. století, ale většinou se na území Masných krámů dostaly až dodatečně při stavebních úpravách. Nepřekvapuje velké množství kostí, zato ale jejich skladba. "V druhovém zastoupení převládal mladší skot a ovce. Prasata jsou zastoupena velmi okrajově, což není pro podobné lokality typické," podotkla k výzkumu Thomová. Analýzu kostí prováděla Lenka Kovačíková z Jihočeské univerzity se studenty archeologie. Specialisty udivila zvěřina v nálezech. "Zajíci, srnci, v jednom případě tetřev," vypočítává Thomová, která vedla archeologické práce. Lov byl přitom vyhrazen ve středověku panovníkovi a šlechtě. Do měšťanského prostředí se tak mohla zvěřina dostat jen koupí nebo případně z městských lesů. Pokud ovšem pomineme pytláctví... Bez zajímavosti není ani to, že na mnoha kostech lze dobře doložit i způsob porcování.

Foto - DO PIVNICE SE VRACÍ ŽIVOT. Fotograf ještě nedávno zachytil průčelí populární a legendární restaurace Masné krámy tak, jak je dlouhá léta znali nejen lidé z Českých Budějovic. Už zítra se ale bude možné podívat dovnitř do zrekonstruovaných a nových Masných krámů, které po dlouhých dohodách otevřelo město, spoluvlastníci a pivovar Budějovický Budvar po pěti letech.
Foto - Deník/Václav Pancer

EDWIN OTTA

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.