Přihlásit

Pytláci střílejí srnčí přímo z aut (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jižní Morava
S pytláky je to čím dál horší. Jsou stále drzejší, organizovanější a právě v tomto období mají ideální podmínky k lovu. V kraji snad pomalu není myslivecké sdružení, které by s nimi nyní nemělo problémy.
 "Před čtrnácti dny nám asi půl kilometru od Rohozce zastřelili čtyři kusy srnčího. V noci ze čtvrtka na pátek. Dva kusy vyvrhli přímo na místě, na sněhu zůstala spousta barvy (krve - pozn. red.). Vypadalo to, jako by u silnice někdo zabil člověka," líčí myslivec Milan Hejl z Rohozce na Brněnsku své nejčerstvější zkušenosti s pytláky.

Nejsou slyšet, mají zbraň s tlumičem

"Barvu na sněhu jsme našli i u sadu za vesnicí, zřejmě odtud táhli další kus srnčího. A pak jsme našli ještě jednoho zabitého srnce. Zřejmě ještě stačil odběhnout a pak zhasl. Patrně ho někdo střelil malorážkou s tlumičem. Pytláci ho nechali být, zvěř už většinou nedohledávají, ujíždějí rychle pryč," říká Milan Hejl.
 Zdejší myslivci okamžitě volali policisty a upozornili i myslivecká sdružení v okolí. "Víc jsme ale už udělat nemohli," posteskl si.

Srnčí je teď u silnic

"Někteří lidé zjistili, že si tak snadno a rychle přivydělají, a teď k tomu mají i velmi vhodné podmínky. Srnčí se hodně zdržuje u silnic na polích s řepkou a snadno se tam stává kořistí motorizovaných pytláků," říká jednatel okresního mysliveckého spolku v Blansku Jaroslav Zelený. "Není pro ně problém ulovit dva, tři i více kusů za noc, a vydělají si tak i několik tisíc korun," říká Zelený a přiznává, že pytláka mají i na území jejich mysliveckého sdružení Lhotka Černá Hora.
 "Zahlédli jsme ho, ale chytit jsme se ho už neodvážili. Měl zbraň a nevíte, co se mu honí v hlavně a čeho je schopen," dodal.
 "Jít s pytláky do konfliktu? Z toho máme strach," přiznává i Milan Hejl.

Snadná výmluva: Zvíře jsme našli

"Výstřel nikdo neuslyší, aut projede po silnici spousta. A i kdyby tam někdo nějaké zahlédl, ve tmě ani nepozná, jaké je barvy, a státní poznávací značku také nepřečte. Takového pachatele by policie neměla šanci najít," soudí Milan Hejl.
 Pytláctví se i na jižní Moravě podle myslivců nyní daří i kvůli tomu, že je velmi těžké tuto trestnou činnost prokázat. "I když policie zjistí, že vezou v kufru zvěř, stačí jim říci, že ji našli a jedou ji odevzdat mysliveckému hospodáři. A nikdo jim nedokáže, že je to jen výmluva. Mám strach, že toho bude stále více," posteskl si Jaroslav Zelený.

Regionální mutace Mladá fronta DNES - jižní Morava

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.