Přihlásit

Díla ze zlaté éry českého zátiší (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V litoměřické galerii začíná výstava, na níž spatříte obrazy od Mánesa, Brožíka, Hynaise či Purkyně

Litoměřice
Zlatým věkem českého uměleckého zátiší byla druhá polovina 19. století. Věnovali se mu tenkrát snad všichni výtvarníci, ať už to byli neznámí nadšenci, nebo slavní autoři typu Josefa Mánesa, Vojtěcha Hynaise, Jakuba Schikanedera či Václava Brožíka.
 Výběr toho nejzajímavějšího, co tehdejší doba přinesla, nabízí velkolepá výstava s názvem Zátiší v malbě 19. století, která právě dnes začíná v Severočeské galerii výtvarného umění v Litoměřicích.
 "Máme tu reprezentativní soubor obrazů zastupující všechny typy zátiší, kterými se u nás tehdejší malíři zabývali - od květinových přes lovecká až po honosná díla inspirovaná vlámskými a holandskými mistry 17. století," říká kurátorka výstavy Jaroslava Píchová.
 Vystavená díla, která zapůjčila ze svých sbírek Národní galerie v Praze, zasahují celé století. Nejstarší je Zátiší s ještěrkou a květinami z roku 1826 od Jenny Salmové, malířky z řad šlechtických amatérů, nejmladší pak Kytice s náprstníky od Oldřicha Blažíčka z roku 1925.
 "Jsou tu obrazy spadající hned do několika slohů - biedermeieru, romantismu, realismu či impresionismu," přibližuje Píchová.
 Na výstavě nechybí ani specifické odvětví, jímž byla postava v interiéru, malby stojící na pomezí zátiší a portrétu. Věnuje se jim celá jedna místnost a najdete zde třeba Dívku s květinami od Francisca Jubany y Carrerase, rodinný portrét Paní Hrušová s dcerami od Vojtěcha Hynaise nebo obraz Luisy Max-Ehrler nazvaný Telegram s dívkou držící pistoli a smutnící nad milostnými dopisy.
"Chtěli jsme ukázat i tato díla, neboť také mistrovsky zobrazují různé předměty, kterými se tehdy lidé obklopovali. Zároveň přitom charakterizují portrétovanou osobu a navíc ještě vypovídají o tom, že také dříve se podléhalo módě a dobovým trendům, jak ukazují třeba různé čínské vázy nebo sošky Buddhů," upozorňuje Píchová.
 Zobrazení nejrůznějších předmětů, často do těch nejmenších detailů, bylo pro řadu umělců jakousi výtvarnou školou. Na zátiší si vyzkoušeli jiný typ práce - hledali své možnosti v zachycení světla, objemu, kompozice či různých druhů materiálu. To je třeba případ Antonína Slavíčka nebo Josefa Navrátila.
 "Jsou známí hlavně jako krajináři, ale druhý jmenovaný byl třeba členem Botanické společnosti v Praze a dělal pro ni studie exotického ovoce či květin, které se v našich zeměpisných šířkách nevyskytovaly," podotýká kurátorka u obrazů ananasu, fíků či melounu.
 Mnozí umělci využívali zátiší dokonce k přivýdělku. Malovali například vývěsní štíty pro vinárny či obchody s lahůdkovými potravinami, jako byli raci a humři.
 Vedle květinových a ovocných zátiší, mezi nimiž je mimochodem i vůbec poslední obraz, který namaloval Antonín Slavíček před svou smrtí, můžete prostřednictvím některých děl nahlédnout také do poetických a místy až intimních domovních, zahradních a zámeckých zákoutí. Spatříte třeba Dívku při toaletě od Václava Brožíka nebo obraz Mezi růžemi od Ludvíka Kuby.
 Z díla Karla Purkyně či Lva Lercha zase pocházejí lovecká zátiší v kvalitě skoro až vědecké studie, zachycující zejména myslivecké trofeje - zajíce, koroptve či bažanty.
 "Malíři tehdy byli hodně kosmopolitní, prošli vídeňskou či pařížskou školou, takže měli spoustu inspirativních zdrojů a vůbec nezaostávali za světem. Všechny ty obrazy jsou skutečně krásnými díly na nejvyšší úrovni, ve kterých šlo jejich autorům především o krásu pro lidské oči," dodává Píchová.
 Výstava zátiší od neznámých malířů i slavných českých mistrů začíná vernisáží dnes v 18 hodin a potrvá až do 17. února. Součástí vernisáže je navíc adventní koncert, na kterém violoncellista Tomáš Jamník a klavírista Ivo Kahánek přednesou díla od skladatelů Brahmse, Janáčka a Debussyho.

Foto popis: DÍVKA S KVĚTINAMI. Na litoměřické výstavě jsou k vidění i díla stojící na pomezí zátiší a portrétu, jako třeba obraz Francisca Jubany y Carrerase z roku 1852.
Foto Autor - Foto - JIŘÍ NEEDRLE

Regionální mutace Mladá fronta DNES - severní Čechy

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.