Přihlásit

Srnkám v Česku hrozí jatka (Týden)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ministerstvo zemědělství vytáhlo do boje proti vysokým stavům zvěře. Vyzývá k aktivnějšímu odlovu zvířat, dokonce i zakázanými způsoby.

Krok ministerstva ostře kritizují myslivci. Úřad prý problém zjednodušuje, zvěř totiž není přemnožená všude. A co více: úředníci nabádají k extrémnímu řešení. Obce mají být vstřícné a povolovat střílení srn a jelenů na společném lovu, lapat je do pastí nebo je v noci nahánět s reflektory. Takové lovecké metody přitom zákon zakazuje. Svolení k nim může dát obecní úřad jen ve výjimečných případech.  Ministerstvo prý doporučením reaguje na nezvykle vysoký počet stížností, které letos dostalo od soukromých vlastníků pozemků. Ti si stěžují, že jim jeleni ožírají stromky, čímž způsobují nemalé školy. Problém s přemnoženou zvěří není v českých lesích ničím novým. Lesníci na něj upozorňují už léta. Iniciativa ministerských úředníků přichází podle lesníků pozdě a navíc je zcela nedostačující. "Je potřeba změnit zákony," říká František Kučera ze Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů.

- vas-

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.