Přihlásit

Šest kanců vyprodali v Panské během okamžiku (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

České Budějovice
Zpět v čase o více jak sto let se včera vrátily Panská ulice a Piaristické náměstí v Budějovicích. Všude bylo malované hedvábí a svaté obrázky. Nechyběly ani lidové tance v krojích.
 To vše nabízel pravý staročeský jarmark, na kterém mohli příchozí nasávat atmosféru světa včerejška a ducha českých Vánoc, který se tu konal již podvanácté.
 "Chodíme sem každý rok. Takhle má vypadat pravý staročeský trh. Na náměstí Přemysla Otakara II. se nám to už tolik nelíbí, to je komerčnější," líčí Eva Roytová, která se na trh vypravila s pětiletou dcerou Monikou.
Z pětapadesáti stánků se po celý den linula vůně punče, kvasu i pečeného masa.
 "Snažíme se, aby náš jarmark byl hlavně o setkávání lidí. Chceme udržovat tradiční lidová řemesla. Není tady nic, co nepatří na staročeský trh," říká za organizátory Marie Kubovcová, která spolu s Ivou Johnovou staročeskou vánoční uličku v Panské pořádá.
 Nejvíce rušno bylo okolo stánku se zvěřinou. "Od rána byl největší zájem o kance. Měli jsme jich šest a byli hned pryč. Teď lidi hlavně nakupují bažanty. Máme i daňčí maso, tenhle urostlý kousek vyjde na dva tisíce korun," ukazuje hajný Jaroslav Hütter z Lesů a rybníků města Českých Budějovic.

Regionální mutace Mladá fronta DNES - jižní Čechy

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.