Přihlásit

Výběh pro zajíce polní (TV Nova)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Moderátor
Zvláštní farma vzniká v těchto dnech ve východních Čechách. Pan Korčák tam oplotil několik hektarů pole a lesa a chce chovat zajíce polní. V oboře by se měli rozmnožovat a pak putovat zpátky do volné přírody. Podle odborníků to však není zrovna nejlepší nápad.

Autor
Údajně jediný výběh pro zajíce polní v celé České republice vznikl v Bělči nad Orlicí, jen několik kilometrů od Hradce Králové. Včera byla do výběhu vypuštěná rovná stovka ušáků.

Anketa:
1. Je to pěkný tady a myslím si, že se budou mít dobře.
2. Tady jezdí na kole spoustu lidí v létě a myslím, že každého to bude zajímat.

Autor
Výběh má rozlohu pět hektarů a je na něm pole i les. Na pozemku jsou navíc i krmelce se senem a kukuřicí nebo rybník. Zajíci by se tedy měli ve výběhu normálně vyvíjet.

Miloš Vogl, myslivec:
Snad těm zajícům tady nic nebude chybět. Mají tady veškerou skladbu v podstatě terénu tak, jak se s ním setkávají ve volné přírodě.

Autor
Podle zoologů by ale mohl přijít problém, až bude pan Korčák chtít zajíce vypustit do volné přírody.

Vladimír Lemberk, zoolog:
Vyrostou v podmínkách, které jim nejsou vlastní, v podmínkách, kde nejsou nemoci, kde nejsou predátoři.

Autor
Ušáci teď budou ve výběhu neustále sledováni, aby se zjistilo, jak se jim v novém prostředí daří. Zajíci se ihned po vypuštění schovali v lese. V lednu už bychom tady mohli vidět i jejich mláďata.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.