Přihlásit

Suroví pytláci loví kachny a labutě na Berounce (Pražský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha
Na divoké kachny si podle svědectví některých Pražanů políčili neznámí vandalové v Praze 16. Při procházce kolem Berounky si všimli, že se po březích pohybují lidé, kteří po kachnách střílejí z luku a našli i vlasce s rybářskými háčky. Ke kachně s háčkem v zobáku volal poslední listopadový víkend odchytovou službu Josef Sokol ze Žižkova. "V neděli 25. listopadu jsem na břehu narazil na podezřelou trojici, která krmila kachny. Najednou začal jeden z mužů jednu kachnu vytahovat na vlasci. Když si všimli, že je sleduji, tak odešli pryč. Na místě jsem našel kachnu se zapíchnutým háčkem v zobáku, od kterého vedlo několik metrů vlasce," uvedl Sokol. Podle něj nešlo o nešťastnou souhru okolností. "Na běžné rybaření se mi vlasec zdál příliš silný," dodal Sokol. Zvláštní chování tří mladých lidí u řeky o pět dní dříve pozoroval Jiří z Velké Chuchle.

Na pych vyráží s lukem a šípy

"Odpoledne jsem viděl dva muže se ženou, a jeden mířil na hlouček kachen červenohnědým lukem. Nakonec i vystřelil, ale z protějšího břehu jsem neviděl, zda něco trefil," uvedl Jiří, který se dosud u Berounky s ničím podobným nesetkal. Profesionálové takovými historkami kroutí nevěřícně hlavou: takový případ za poslední roky nepamatujeme. "Občas tu máme kachnu nebo labuť zamotanou do silonu, jde o rybářské vlasce," uvedl vedoucí útulků v Troji a Dolních Měcholupech Václav Steinbauer. Právě do útulku přivezla odchytová služba i kachnu z Radotína. Podle Steinbauera ale nebyla zraněná a mohla být puštěna zpět do přírody. "Ročně evidujeme 20 až 25 ptáků zamotaných do vlasce nebo mají zabodnutý háček k zobáku nebo nohy," dodala vedoucí jinonického útulku Věra Přibylová - Aladzasová. "Že by je někdo chytal nebo jedl, to je fáma. Bezdomovcům se to nevyplatí. Pokud by skutečně chtěli chytat kachny, použili by jednodušší způsob. V Praze jsou ptáci tak ochočení, že by je chytili i rukama," dodala. Poslední případy, kdy lidé chytali kachny kvůli masu, prý v Praze byly před více než deseti lety. Tehdy se používali jiné metody, kachny se tehdy z vlasce dokázaly utrhnout. O případných pytlácích nevědí ani myslivci. "Nemyslím si, že to bude něco vážného, kachen tu totiž zase tolik nemáme," řekl předseda mysliveckého sdružení Jaroslav Rada.

HANA VÁLKOVÁ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.