Přihlásit

Alkohol na honech je v poslední době spíše výjimečnou záležitostí (Českokrumlovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Českobudějovicko/Ještě do konce roku budou trvat hony na drobnou zvěř. V samostatných bažantnicích se mhou hony konat do konce ledna a myslivci i na počátku příštího roku plánují samostatné naháňky na černou zvěř. Čas od času ale lovci sami musí skládat účty, a to Policii České republiky. Ta kontroluje zbraně i případné požití alkoholu. "Českomoravská myslivecká jednota hodnotí činnost policie velmi pozitivně. K lovu patří dodržování tradic, nikoliv alkohol," zdůrazňuje Jiří Šilha z ústředí myslivecké jednoty. Jedním dechem ale dodává, že zjištěných přestupků je stále méně a jsou spíše výjimkou.

Alkohol nesmějí!

Českomoravská myslivecká jednota nemá pravomoci ke kontrole účastníků honu, i když o to v průběhu projednávání zákona o myslivosti usilovala. Ale alkohol u myslivců při lovu vylučuje například myslivecký řád. "Kontroly jsou buď úplně stoprocentní, tedy u všech účastníků honu, nebo namátkové," popsal svou zkušenost Pavel Pletka, jednatel Okresního mysliveckého spolku České Budějovice. "V Lišově trvala kontrola dvaadvaceti lidí půl hodiny. Policisté byli tři a každý kontroloval jednu věc," přiblížil průběh kontroly Pletka. "Kontrolují se povinnosti držitelů zbrojních průkazů a držitelů zbrojních průvodních listů a alkohol. Kontroly provádíme jako policie sami, ale můžeme být i osloveni," naznačila, okresní policejní mluvčí Regina Tupá, že policie se může na hon dostavit i na pozvání samotných myslivců. Dozor nad myslivci provádějí při honech policisté z inspektorátu pro zbraně, střelivo a výbušniny a služba pořádkové policie. "Případný přestupek postupujeme správnímu orgánu," dodala policejní mluvčí.

Dobré výsledky

Preventivní dopad prohlídek oceňuje myslivecká jednota. "Kontroly mají jednoznačně pozitivní výsledky, doufáme, že bude policie pokračovat," vyjádřil se Jiří Šilha. Doplnil, že pokud dojde k porušení řádů, je to individuální záležitost. "Nelze případný přestupek vztahovat na všechny myslivce," upozornil Šilha.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.