Přihlásit

Číčenicko je druhým místem s výskytem tularemie zajíců (Strakonický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Strakonicko/Na Strakonicku jsou už dvě ohniska tularémie zajíců. Po Hoslovicích byl další případ nebezpečné nákazy zjištěn u zajíce odloveného v katastru obce Číčenice. "V listopadu byla nákaza zjištěna na Hoslovicku u uhynulého zajíce, v prosinci byl zaznamenán další pozitivní případ u zajíce v katastru obce Číčenice," uvedl ředitel Krajské veterinární správy v Českých Budějovicích František Kouba.

Tularémie je nebezpečnou nákazou především zajíců a hlodavců, ale je přenosná i na člověka. Zdrojem nákazy v přírodě jsou drobní hlodavci a původce nákazy přenášejí klíšťata, komáři, mouchy. Člověk se může nakazit při odchytu nebo stahování infikovaného zajíce, nebo v kontaminovaném prostředí. Například prachem z obilí, slámy, nebo kontaminovanou vodou. V Jihočeském kraji je nyní evidováno deset ohnisek tularémie v pěti okresech - Jindřichův Hradec, Strakonice, České Budějovice, Český Krumlov a Prachatice.

V souvislosti s nákazou veterináři vydávají mimořádná opatření. "Považujeme za nutné zdůraznit, že tularémie se v České republice vyskytuje po desetiletí a k jejímu rozšíření při dodržování základních hygienických zásad při manipulaci se zajíci u lidí nedochází," upozorňuje Kouba. Podle něj představuje možné riziko kontakt s nalezenými uhynulými zajíci ať už sraženými auty na silnici nebo nemocnými. "Proto se nedoporučujeme dotýkat se jich bez použití ochranných rukavic, vhodné je uvědomit o nálezu myslivce, případně oznámit nález na příslušnou obec," dodal František Kouba. Bližší informace má státní veterinární správa na webu www.svscr.cz. Veřejnost je zpravena vývěskami na úředních deskách obecních úřadů v ohniscích nákazy a v ochranných pásmech.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.