Přihlásit

Žádná puma, v lese běhal pes (Žďárský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Svratecko
Záhada je definitivně vyřešena. Zvíře, které v minulých dnech viděli lidé v okolí Svratky a Spělkova, je pes, nikoli puma. K takovému závěru došli ochránci přírody po prozkoumání stop a trusu, které v lese našli.
"Je pravda, že jsme včera u Svratky objevili stopu. Přivolaný odborník ze Správy Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy siji prohlédl a i podle nalezené srsti naprosto jednoznačně potvrdil, že se o pumu v žádném případě nejedná," vyjádřil se Pavel Šulc, hospodář Mysliveckého sdružení Svratka.
Z šelmy kočkovité se nakonec vyklubala šelma psovitá.
"Žádná puma u Spělkova ani v okolí nebyla. Od začátku se jednalo o psa," ubezpečil zoolog ze Správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Žďárské vrchy Petr Mückstein.

Dlouhý ocas má puma i pes

Celý "hon za pumou" odstartovala chalupářka, která prý exotické zvíře spatřila u obce Spělkov před koncem roku. "Zvíře světle hnědé barvy šlo za ní. Když se otočila a zavolala na něj, dalo se na útěk k lesu," uvedl místostarosta obce Jaromír Kalous. Tamní pravděpodobně zmátl dlouhý ocas, jaký puma skutečně má.
Policie okamžitě varovala starosty například Daňkovic, Borovnice, Poličky či Sněžného. "Když jsme tuto informaci obdrželi, vyzvali jsme lidi, aby nechodili do lesa a byli opatrní," řekla starostka městyse Sněžné Anna Havlíková.
Světle hnědý je i ridgeback, který se zaběhl lidem z Hlinska. Podle zoologa Petra Mücksteina je možné, že by si ho s pumou mohl někdo splést, pokud by ho viděl z větší dáli.
"V pondělí jsem se do dané oblasti vydal a psa jsem tam opravdu viděl pobíhat. Měl dlouhou srst a huňatý ocas. Je možné, že to byl kazašský ovčák. Kulhal na zadní nohu, je možné, že byl postřelený. Ale to nemohu tvrdit s jistotou," uvedl ochranář.

EVA DRDLOVÁ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.