Přihlásit

Vyšetření jelenů na Bruntálsku pokračuje i letos (Opavský a hlučínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bruntálsko
Vyšetření jelenů na výskyt onemocnění nazvaného chronické chřadnutí jelenů, odborně chronic wasting diseace (CWD), proběhlo v loňském roce na Bruntálsku. Veterináři měli při této akci ve spolupráci s myslivci vyšetřit patnáct kusů ulovené zvěře. Výsledek byl velmi potěšující, protože ani u jednoho z vyšetřených zvířat nebyla nemoc prokázána. Jedná se vlastně o nemoc, která je obdobou známého onemocnění skotu BSE, neboli nemoci šílených krav.
"Tato choroba zatím nebyla v České republice a pravděpodobně ani jinde v Evropě zaznamenána. Zato se ale významně šíří mezi jelenovitými v Americe," vysvětlil Vlastimil Labaj z bruntálské veterinární stanice.
Příčina choroby se nachází v nervové tkáni jako je mozek a mícha a onemocnění končí smrtí napadaného jedince. Odborníci se domnívají, že choroba se šíří přímo kontaktem mezi zvířaty a kontaminací prostředí slinami, trusem nebo močí.
V letošním roce se bude ve vyšetření pokračovat. Už jsme vyšetřili jednoho jelena uloveného u Nových Valteřic. I tady byl výsledek negativní," řekl Jiří Malina z bruntálské radnice.

LADISLAV OLEJNÍČEK

Vyšlo také v: Bruntálský a krnovský deník, Frýdecko-Místecký a třinecký deník, Havířovský deník, Karvinský deník, Moravskoslezský deník, Novojičínský deník

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.