Přihlásit

Policie: Myslivci byli na loňských honech obezřetní (Klatovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Západní Čechy
Když myslivci vyrážejí do lesa, jsou obezřetní. Alespoň to vyplývá ze zprávy, kterou koncem uplynulého týdne vydala západočeská policie u příležitosti ukončení lovecké sezony. S jejím závěrem také skončily kontroly zaměřené na dodržování platných předpisů na úseku zbraní a střeliva.
"Policisté kontrolovali držitele zbrojních průkazů, zbraně a doklady ke zbraním. Kontroly byly také zaměřeny na to, zda účastníci honu nejsou pod vlivem alkoholu," uvedla mluvčí západočeských policistů Ilona Týmlová.
Podle jejích slov se policie v uplynulé sezoně zúčastnila více než osmdesáti honů, při kterých zkontrolovala 1367 jejich účastníků. "Muži zákona nezaznamenali žádný přestupek," dodala mluvčí. S myslivostí také úzce souvisí legálně držené zbraně. Policisté na území západních Čech evidují více než devětadvacet tisíc zbrojních průkazů. Tento počet je o více než dvanáct set padesát nižší než v roce 2006.
"Registrovaných zbraní je ale na území obou krajů více než sedmašedesát a půl tisíce. Toto číslo je o více než sto devadesát nižší než v předchozím roce," vypočítala Kohoutová.
Stále více lidí si ale podle statistik pořizuje evropský zbrojní pas. V současné době jej vlastní bezmála šest set střelců, což je skoro o padesátku více než v roce 2006.
Muži zákona se stále musejí potýkat s osobami, které si pořídí zbraň, aniž by na to měly patřičný doklad. Případů nedovoleného ozbrojování dokonce v porovnání s minulostí mírně přibylo.
"Loni jsme řešili jedenatřicet případů nedovoleného ozbrojování, při nichž jsme zajistili třiašedesát zbraní," dodala mluvčí.

JAN SKALA

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.