Přihlásit

Myslivcům se zima letos líbí, vyhovuje hlavně zvěři (Jindřichohradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Třeboň, Kunžak
Navzdory poměrně mírné zimě myslivci zvěř intenzivně přikrmují.

"Zima by měla zvěři vyhovovat, sněhu bylo málo, takže nebrání v přístupu k potravě. Přesto přidáváme zvěři krmení, obilí, seno, ale i řepu či jablka. V nadcházejících dnech se navíc všude bude spárkaté zvěři, tedy srnčí, dančí, jelení a mufloní podávat léčivo na odčervení," uvedl hospodář Mysliveckého sdružení Břilice u Třeboně Zdeněk Mráz. Pokračoval v tom smyslu, že letos je přípravek proti parazitům součástí granulovaného krmiva, zatímco dříve se většinou medikamenty míchaly například do mačkaného ovsa. Pochopitelně náklady na léčbu zvěře si hradí každé myslivecké sdružení z vlastního rozpočtu. V současné době také pokračuje lov škodné, hlavně lišek a divočáků, kteří decimují stavy drobné zvěře. Mimořádně příznivou zimu si pochvaluje i hospodář Mysliveckého sdružení Jitro v Kunžaku Jiří Doupník: "Je to vynikající. Přesto od listopadu až někdy do dubna přikrmujeme. Na jaře je to hodně závislé na počasí. Zima je zatím podobná té loňské, která byla téměř bez sněhu, i když nad Kunžakem ve vyšších polohách pořád sníh leží."

Foto - TOMBOLA.
Myslivci se v tomto období zabývají nejenom péčí o zvěř, ale i zábavou. V řadě míst Jindřichohradecka se konají myslivecké bály či poslední leče, které doprovází bohatá zvěřinová tombola. Na snímku připravují zvěřinu do tomboly členové mysliveckého sdružení Zelený háj Lásenice.
Foto - Deník/Zdeněk Prager

LENKA NOVOTNÁ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.