Přihlásit

Zachránil muž orla či jej věznil?

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Policisté šetří případ orlice ukryté dva měsíce ve voliéře, pachateli hrozí pokuta i odnětí svobody

Staré Hamry - Policisté šetří případ orlice Hanky ze záchranné stanice živočichů v Bartošovicích na Novojičínsku, kterou téměř dva měsíce držel tajně na svém pozemku v zahalené voliéře ve Starých Hamrech v Beskydech Jan Jurok z Havířova.

Případ šetří policisté, neboť pracovníci České inspekce životního prostředí podali trestní oznámení na neznámého pachatele.

Důchodce Jan Jurok naopak úmyslnou vinu odmítá. Ochranáři ze záchranné stanice pro živočichy v Bartošovicích na Novojičínsku jsou však přesvědčeni, že Jan Jurok orlici držel nezákonně a zatajoval ji.

Vysílačku orlice našli ochranáři v liščí noře

Muže dokonce podezřívají, že lapil orlici na svém pozemku, kde chová spoustu drůbeže, do nastražené pasti na lišky. To Jan Jurok odmítá s tím, že past umístil na svůj pozemek až později a že orlici našel v lese vysílenou, a proto ji odnesl do své voliéry. Ochranáři připouštějí, že se i to mohlo stát, ovšem že muž porušil zákon tím, že nález orlice neohlásil. Míní, že muž chtěl dokonce ochranáře zmást, když vysílačku, kterou měla orlice Hanka připevněnou na těle, sundal a dal ji i s ustřiženým peřím orlice do liščí nory.

"Mělo to vypadat, že nezkušená orlice nepřežila souboj s liškou," říká šéf záchranné stanice Petr Orel.

Ochranáře kontaktovala až v prosinci Jurokova žena. Ochranáři pak na pozemku ve Starých Hamrech orlici nalezli ve voliéře zastřené igelitem. Orlice měla kilo a půl nadváhy.

Jan Jurok připouští, že nekontaktoval ochranáře. "Četl jsem nějaký článek, že když například sokolníkovi uletí dravec a on ho znovu odchytí, stane se pytlákem. Z toho jsem usoudil, že o něj původní majitel může v případě nahlášení přijít. Čas ale běžel a žena naléhala, abych vše vyřešil," sdělil Jan Jurok s tím, že sám nechtěl věc ohlásit, protože si prý vytvořil k orlu jisté vazby.

Za držení orlice hrozí pachateli až tři roky vězení Pavel Džubera z oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí v Ostravě řekl, že inspekce čeká, jak případ posoudí policie. Pokud někdo nelegálně drží chráněného živočicha kriticky ohroženého druhu, může to být přestupek i trestný čin. My si myslíme, že zde nastala vysoká míra společenské nebezpečnosti činu, a proto jsme podali trestní oznámení," řekl Džubera.

Pokud policie z nějakého důvodu shledá, že čin muže není společensky nebezpečný, vrátí případ jako přestupek právě inspektorům České inspekce životního prostředí. "My pak máme téměř rok lhůtu na to, abychom případ prošetřili a uložili pokutu," vysvětlil Pavel Džubera s tím, že tato pokuta může dosáhnout pro fyzickou osobu výše až padesáti tisíc a ve zvláště chráněném území dokonce až sto tisíc korun.

Policisté podezřívají muže podle nového paragrafu z neoprávněného nakládání s chráněnými a volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. "Muž zatím není obviněn, ale pokud bude, hrozí mu až tři roky vězení. Nikdo nemůže chovat podobné vzácné a ohrožené živočichy, aniž by to nahlásil příslušným úřadům," řekl mluvčí frýdecko-místecké policie Ivan Žurovec.

Kdyby na orlici upozornil, neměl by nálezce problémy Šéf bartošovické záchranné stanice pro ohrožené živočichy Petr Orel řekl, že kdyby nálezce orlice Hanky zavolal jen na obecní úřad, bylo by to v pořádku. "On ale o nálezu nikomu neřekl a chtěl nás i zmást tím, že sundal orlici vysílačku a dal ji do liščí nory. A nemám důvod tomu nevěřit, neboť vždy, když na to s ním stočíme řeč, znejistí a snaží se to zamluvit," řekl Petr Orel.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.