Přihlásit

Na evaňské střelce nebyl čas (Litoměřický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Evaň/Litoměřice
V kauze evaňských střelců nepadl ani po třech měsících jakýkoliv trest. Myslivci, kteří na počátku října hrubě porušili stanovy Českomoravské myslivecké jednoty a nedovoleným způsobem v podstatě popravili několik divokých prasat v okolí Evaně na Lovosicku, tak mohou stále vykonávat svou mysliveckou činnost. Celá záležitost totiž nadále zůstává k posouzení na litoměřickém státním zastupitelství.
"Je to špatné. Podle mého názoru vše svědčí o tom, že se tu záležitost snaží někdo zamést pod koberec, což by byla velká chyba. Českomoravská myslivecká jednota tuto věc nemůže žádným způsobem řešit ani trestat viníky, dokud se nevyjádří státní zastupitelství," vysvětluje Adolf Rolínek, jednatel okresního spolku Českomoravské myslivecké jednoty v Litoměřicích. Podle Zdeňka Hammera, okresního státního zástupce, bude záležitost řešena v průběhu příštího měsíce. "Očekáváme, že v polovině února bychom mohli mít stanovisko. Zatím jsme se k tomuto materiálu nedostali z časových důvodů," objasnil Zdeněk Hammer. Po tom, co byla nedovolená střelba šetřena Policií ČR, celou záležitost převzala lovosická státní správa myslivosti a následně státní zastupitelství v Litoměřicích.

Zakázaným způsobem, z polní sklízecí techniky, měla lovit skupinka myslivců nedaleko Evaně divoká prasata při sklizni kukuřice. Tento způsob však patří mezi několik přísně zakázaných možností lovu. A situací se ihned začala zabývat Policie ČR. "Máme informace o tom, že tento čin se měl stát v prvním říjnovém týdnu. Údajně padlo devět kusů divokých prasat. Celá záležitost je momentálně v šetření Českomoravské myslivecké jednoty," uvedl na začátku října pro Deník Jiří Fadler z litoměřického policejního ředitelství. V řadách Českomoravské myslivecké jednoty se okamžitě po tom, co vše vyšlo najevo, zvedla vlna nevole proti střílejícím myslivcům. "Taková věc se nestává příliš často, bohužel někteří myslivci jsou neukáznění a poškozují tak dobré jméno ČMMJ," nechal se tehdy slyšet Adolf Rolínek. Předmětem šetření je tedy událost, při níž mělo několik myslivců v závěru dosekávání zemědělských plodin pálit na unikající zvěř přímo z polní techniky kterou byla sklizeň prováděna. "Se zbraněmi tam neměli v době sklizně co dělat. Takový způsob odlovu je přísně zakázaný. Je určen okruh okolo sklizně, ve kterém nesmí myslivci pálit po unikající zvěři," vysvětlil Adolf Rolínek. Provinilí myslivci nyní čekají na rozhodnutí Okresního státního zastupitelství v Litoměřicích. To může případ předat zpět do Lovosic na Státní správu lesů, myslivosti a rybářství, kde by záležitost byla řešena v přestupkovém řízení, nebo provinilce státní zástupce obžaluje. V tom případě by se kauzou dále zabýval soud. Ze strany Českomoravské myslivecké jednoty hrozí myslivcům v případě prokázání jejich viny vyloučení, popřípadě peněžitá pokuta. "Doufám v co nejrychlejší vyřešení, protože tyto případy jsou ostudou pro ČMMJ a průtahy v řešení jen ukazují, že i když něco spácháte, tak se nedočkáte trestu," dodal Rolínek.

Čím se měli provinit a co jim hrozí?

Předmětem šetření je tedy událost, při níž mělo několik myslivců v závěru dosekávání zemědělských plodin pálit na unikající zvěř přímo z polní techniky kterou byla sklizeň prováděna. "Se zbraněmi tam neměli v době sklizně co dělat. Takový způsob odlovu je přísně zakázaný. Je určen okruh okolo sklizně, ve kterém nesmí myslivci pálit po unikající zvěři," vysvětlil Adolf Rolínek. Provinilí myslivci nyní čekají na rozhodnutí Okresního státního zastupitelství v Litoměřicích. To může případ předat zpět do Lovosic na Státní správu lesů, myslivosti a rybářství, kde by záležitost byla řešena v přestupkovém řízení, nebo provinilce státní zástupce obžaluje. V tom případě by se kauzou dále zabýval soud.

MICHAL ZÁVADA

[V L T A V A+P N P R E S S+L A B E]

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.