Přihlásit

V Olešnici se rozhořel spor (Turnovský a semilský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zlatá Olešnice
Páchnoucí kravskou hlavu staženou z kůže našel syn olešnického farmáře na jejich pastvinách. Veterináři takový nález klasifikují jako zvlášť nebezpečný biologický odpad, jehož likvidace podléhá přísným pravidlům. Hlavu místní myslivci kvůli tomu na své náklady přemístili do kafilerního boxu.
Ty ale farmář Jiří Vrkoslav nařkl, že ji tam nalíčili jako újeď na lišky, protože ležela přímo pod "kazatelnou". "Už jsme tu jednoho potkali, jak táhl na káře celé tele," konstatoval jeho syn Jiří. Podle něj je to úplně stejné.
Hospodář olešnického mysliveckého spolku se proti tomu tvrdě ohradil. "V žádném případě. Nejenže je to proti hygieně, ale především nám to zakazuje zákon pod sankcí přijít o licenci," vysvětlil myslivec Jiří Zelenka.
Majitele kazatelny (krytého a zabezpečeného posedu - pozn. red.) osobně zná.
"I on se od tohoto nařčení distancoval," dodal myslivecký hospodář. Pravda podle něj může být úplně jinde. Nečí záměr ještě více rozostřit vztahy, které mezi lidmi v obci, myslivci a farmářem panují.
"Narafičili to, stejně jako když nám za kravínem pohodili dvě mrtvá teleta," argumentuje farmář Jiří Vrkoslav. Na pastvině našli hlavu černobílého plemene, které oni nikdy nechovali.
"Ty má hoření farmář," konstatoval jeho syn. Podle pohledu předpokládá, že jde o mladého býčka zabitého jateční pistolí. Po nálezu podali Vrkoslavovi trestní oznámení na neznáméhío pachatele na policii v Tanvaldu. "Žádná škoda nám nevznikla, ale nechceme, aby se říkalo, že tu zase něco pohazujeme," vysvětlil farmář. "Případ šetříme jako přestupek proti občanskému soužití," potvrdila jablonecká policejní mluvčí Ludmila Knopová.
Přestože jsou myslivci zajedno, že odhozená kravská hlava není jejich dílem, jako správní hospodáři se o biologický odpad postarali.
"Hospodář mi ji převezl v igelitovém pytle do kafilerního boxu, včera ráno se zastavila specializovaná firma. Zaplatil jsem 214 korun," uvedl Jindřich Josífek. Je nejen myslivec, ale současn i farmář. "Skot doma podle zákona v žádném případě nesmíte zabít, jen na jatkách," upozornil s tím, že sám sice chová černobílé plemeno, ale minimálně dva roky nezabíjel.
Například v Roprachticích na Semilsku řezali bezprostředně po porážce rohy. Další jatka jsou v Železném Brodě.

LENKA STŘIHAVKOVÁ

Foto - Kravskou hlavu našel Jiří Vrkoslav mladší na pronajaté pastvině, když jel s traktorem pro dřevo. Tvrdí, že ji tam určitě nalíčili myslivci jako újeď na lišky. Ti se však brání. Nejenže je to neetické, ale nedovoluje jim to ani platný zákon. Věc řeší policie jako přestupek proti občanskému soužití.
Foto - Deník/Ota Bartovský

[V L T A V A+P N P R E S S+L A B E]

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.