Přihlásit

Nejoblíbenější hafani? (Bruntálský a krnovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Za oceánem retrívři, u nás bodují ovčáci

I psí plemena mají své žebříčky popularity. V Americe letos překvapivě zabodoval buldok. A jak je to v Česku?

Česká republika je plná milovníků psů, soudě podle toho, kolik chlupáčů po našem boku žije. Podle hrubých odhadů jich po českých a moravských ulicích běhá okolo dvou milionů, což je několikrát více než v sousedním Slovensku a Rakousku, a srovnatelné s mnohem větším Polskem. Žebříčky psí popularity, které jsou každoročně sestavovány v USA, k nám však zatím nedorazily. Kdo si letos odnesl psího Oscara?

Buldokům se daří

Překvapení se nekonalo. I v tomto roce vyhlásil Americký kynologický klub, v němž je evidováno na 157 čistokrevných psích plemen, za vítěze labradorského retrívra. Na špici se drží už od roku 1991. Překvapení ale letošní ceny přesto přinesly. Na desáté místo se vyhoupl buldok, a do první desítky se tak dostal znovu po dlouhých 75 letech. Druhé místo připadlo jorkširskému teriéru, třetí německému ovčáku a bramborovou pozici obsadil zlatý retrívr. Širokoplecímu, podsaditému buldokovi zajistila letos dobré umístění podpora amerických celebrit, které toto plemeno chovají. Patří mezi ně například herci Adam Sandler nebo George Clooney. Podle kynologů je buldok ve filmovém Los Angeles dokonce druhým nejoblíbenějším plemenem. Buldok se svým bojovným držením těla býval dlouho maskotem sportovních klubů a vojenských jednotek. Ale jeho poddajná, vyrovnaná povaha pověst "ostrého chlapíka" popírá a odborníci dokonce tvrdí, že je toto plemeno vhodné i do rodin s malými dětmi. "Jejich osobnost se nepodobá žádnému jinému psu. Mají úžasný výraz. Když se jim díváte do očí, máte téměř pocit, že vidíte, jak přemýšlí", chválí své oblíbence chovatel Tammy Hollock z New Jersey. Jenže vlastnit buldoka má i své stinné stránky. Toto plemeno často trpí dýchacími problémy. A navíc neumí plavat. Protože jednoduchý není ani jejich chov (časté je umělé oplodňování a císařský řez), může čistokrevné štěně vyjít i na 2800 dolarů, což je v přepočtu závratných 50 tisíc korun. U nás jsou ceny čistokrevných štěňat různých plemen nižší než v západních zemích. Přitom máme podle Českomoravské kynologické unie (ČMKU) velmi kvalitní chov. "Naši psi jsou v zahraničí ceněni především pro svůj vzhled a je o ně velký zájem," říká kynoložka a tisková mluvčí ČMKU Vladimíra Tichá. Vlastní žebříčky psí popularity ale zatím nemáme, a tak na oblíbenost jednotlivých ras ukazuje především to, kolik jich u nás běhá.  Česká plemena

Jedničkou je už mnoho let německý ovčák. Jenže své výsadní postavení pomalu ztrácí. Zatímco v roce 1994 bylo do plemenné knihy ČMKU zapsáno 4630 štěňat německého ovčáka, v roce 2006 to bylo o sedm set méně, jen 3900. Na první místo to sice stále stačí, ale na záda začínají ovčákům dýchat jiní chlupáči. Druhým nejčastějším psím plemenem u nás (podle počtu zápisů štěňat do plemenné knihy) jsou jezevčíci a třetí jorkšírové. A právě ti jsou v posledních letech hodně na vzestupu, stejně jako labradorští retrívři (na čtvrtém místě) a zlatí retrívři (na pátém). Dobře si v posledních letech vedou také rhodeští redgebackové. "Zatímco v roce 1994 jsme zaznamenali jen 50 zápisů do plemenné knihy, předloni to bylo už na šest set," upozorňuje Vladimíra Tichá. Kolik psích plemen na světě vlastně existuje? Na seznamu mezinárodní kynologické federace FCI jich figuruje 355, ale skoro každá země má ještě svá národní plemena, která zatím FCI neuznává. U nás jich je sedmnáct. K nejznámějším z nich patří pracovitý chodský pes, něžný a společenský pražský krysařík, sportovní český strakatý pes či silný a vytrvalý český horský pes. Naším národním příspěvkem do seznamů FCI je český teriér (na obrázku nahoře), kterého federace uznává od roku 1963, a český fousek, který byl zapsán o rok později. A jak se u nás vede psům zvaným "pouliční směs"? Přesná čísla nikdo neví, protože kříženci se do plemenných knih pochopitelně nezapisují. Spolu se psy bez průkazu původu však podle různých odhadů tvoří až dvě třetiny všech chlupáčů.

10 NEJBĚŽNĚJŠÍCH PLEMEN U NÁS* 1994 2006

1. německý ovčák 4630 3900
2. jezevčík 1713 2390
3. yorkshirský teriér 666 1634
4. labradorský retrívr 790 1379
5. zlatý retrívr 309 884
6. čivava 673 866
7. malý knírač 917 695
8. bernský salašnický pes 105 662
9. kavalír king charles španěl 525 654
10. rhodeský ridgeback 50 598

* počty zápisů do plemenné knihy

10 NEJOBLÍBENĚJŠÍCH PSÍCH PLEMEN*

1. labradorský retrívr
2. jorkširský teriér
3. německý ovčák
4. zlatý retrívr
5. bígl
6. boxer
7. jezevčík
8. pudl
9. shitzu
10. buldok

* Americký kynologický klub

VERONIKA KREDBOVÁ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.