Přihlásit

Plašiče podél silnic chybí (Českolipský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Českolipsko
Střety automobilistů se zvěří způsobují statisícové škody mysliveckým sdružením. Trápí je i utajování nehod, protože pak nemohou dohledat chybějící kusy zvěře.
"Srnčí zvěř představuje nejpočetnější kolizní skupinu s počtem 354 kusů a vyčíslené škody na zvěři 659 tisíc korun, u jelení zvěře došlo k usmrcení 21 kusů v hodnotě 52 tisíc Kč. Pod koly automobilů zahynuly i čtyři desítky černé zvěře, pět daňků, jedenáct muflonů. To jsou výsledky statistiky za poslední tři a čtvrt roku," shrnul Petr Matička, předseda myslivecké komise OMS Česká Lípa.
"Bohužel jsme schopni doložit nanejvýš šedesát procent prokázaných případů. I dnes ještě řidiči zatajují takto uhynulé kusy zvěře, protože většina motoristů není pro tuto událost pojištěna a neuvědomuje si své protiprávní jednání," pokračuje Petr Matička.
Policejní statistiky uvádějí, že se v roce 2007 stalo 170 případů střetu automobilu se zvěří. "V našem okrese chybí zábrany, které by znemožnily přístup zvěře na komunikace," uvedla tisková mluvčí českolipské policie Ivana Baláková. Na místa, kde hrozí největší nebezpečí, že se zvěř dostane na silnici, umísťují dopravní značky. "Ty ale nemohou nahradit zábrany, které jsou daleko efektivnější a pozitivně ovlivňují bezpečnost jízdy. Takové zábrany můžeme vidět například u našich sousedů v Sasku," dodala Ivana Baláková. Zábrany podél komunikací nejsou ale podle ředitele ŘSD Liberec Josefa Jeníčka ideálním řešením také proto, že jsou náročné na údržbu. "Vedou k rozdělení krajiny a kromě toho mají silnice první třídy velké množství odboček, takže jejich účinek není stoprocentní. Mnohem účinnější jsou odrazky, neboť většina dopravních nehod, při kterých se auto srazí se zvěří, se odehrává v noci," domnívá se Josef Jeníček. Odrazky se umísťují na stromech a když projíždí auto, lesknou se a odhánějí zvěř.
V celém Libereckém kraji ale podél silnic tyto plašiče nejsou. "Je možné je umístit jedině po dohodě s vlastníky lesů. Pokud by z policejních svodek vyplynulo, že na nějakém úseku je vysoký počet nehod způsobených kolizí se zvěří, tak bychom se tím zabývali. Zatím to po nás nikdo nechtěl," řekl Jan Stach, náměstek pro výstavbu Ředitelství silnic a dálnic v Liberci.

Foto - Reflexní zařízení odhání zvěř od silnice a zvyšuje tak bezpečnosti silničního provozu.

Foto - Deník/Tomáš Kubelka

EVA VLASTNÍKOVÁ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.