Přihlásit

Ornitolog: Krnovský kačer není albín, ale kříženec (Bruntálský a krnovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Krnov
Světlý kačer, který se zbarvením výrazně odlišuje od všech ostatních divokých kachen, se stal miláčkem Krnovanů. Oblíbily si ho hlavně děti, které ho chodí pozorovat na jeho zimoviště u kina Mír na řece Opavě.
Z pestrého spektra barev, kterými se obvykle pyšní kachní samci, krnovskému kačerovi většinou zůstala jen bílá a šedohnědá, takže ho lidé obvykle považovali za částečného albína. Podle zkušeného ornitologa Zdeňka Vermouzka, který měl k dispozici fotografii zvláštního krnovského kačera, se nejedná o částečného albína, ale křížence divoké kachny s některým z domácích plemen.
"Svědčí o tom poněkud odlišná barva, než jakou obvykle známe u částečných albínů, a hlavně tvar zobáku. Toto křížení kachen domácích a divokých bývá dost běžné a výsledkem jsou pak různě podivně zbarvení jedinci. Objevuje se jich v poslední době hodně, zejména v souvislosti s vypouštěním kachen uměle odchovaných myslivci. Při umělém odchovu k takovému křížení dochází velmi snadno a často. Výsledkem pak je, že se do přírody dostávají jedinci, kteří tam nepatří, a navíc mohou, pokud sami přežijí, kontaminovat genetický materiál volně žijících populací," komentoval snímky krnovského kačera Zdeněk Vermouzek z ornitologické stanice při přírodovědném oddělení Muzea Komenského v Přerově.
V přirozeném prostředí s dostatkem predátorů by takovýto světlý jedinec výrazně odlišný od hejna byl v jasné nevýhodě.

(frk)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.