Přihlásit

Na Horažďovicku už 14 dní platí mimořádná veterinární opatření (ČRo - Plzeň)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Moderátor (Petr Handl):
Na Horažďovicku už 14 dní platí mimořádná veterinární opatření. Ve větší míře se tu opět objevila nebezpečná nákaza tularémie, někdy taky označovaná jako zaječí nemoc, která může být nebezpečná i pro člověka. Více informací má Jan Dvořák.

Redaktor (Jan Dvořák):
S tularémií místní myslivci bojují už několik let. Městský úřad Horažďovice proto upozornění na nákazu, včetně pokynů pro občany, nevydává poprvé. Více už starostka Horažďovic, Jindřiška Jůdová.

Komentář (Jindřiška Jůdová, starostka Horažďovic):
Od 30. ledna na stránkách úřadu najdete informaci o tom, že v našem katastrálním území je výskyt tularémie zajíců.

Redaktor (Jan Dvořák):
Na internetových stránkách, ale i krajské veterinární správy, se lidé dozví, jak se mají zachovat v případě, že najdou uhynulého zajíce. Ty nejzákladnější pokyny přidává také Josef Zíka z mysliveckého sdružení Chanovice.

Komentář (Josef Zíka, myslivecké sdružení Chanovice):
V první řadě by to měli oznámit správci honitby, tzn. nám, abysme zajistili likvidaci nebo vyšetření u státní veterinární správy. A v žádným případě na to nesahat, i když je to sražené od vozidla, nikdo neví, jestli je ta zvěř nemocná, protože v případě nemoci ty reakce jsou pomalý, ztrácí plachost a ta nákaza tam může být.

Redaktor (Jan Dvořák):
Tularémie postihuje kromě zajíců také hlodavce a domácí zvířata.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.